Algemeen

In België en Duitsland is de hypotheekrente nog lager

De hypotheekrente in Nederland is historisch laag, maar blijkt in de landen om ons heen nóg veel lager te zijn.

Er zijn behoorlijke verschillende tussen de hypotheekrentes in Nederland, Duitsland, en België. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van het ministerie van Financiën. De gemiddelde tarieven voor hypotheekrentes tussen de 5 en 10 jaar vast liggen in België 0,6 procentpunt lager dan in Nederland. In Duitsland liggen de rentes zelfs zo’n 0,8 procentpunt lager.

Drie factoren

Er zijn drie factoren die de verschillen verklaren. Zo is in Nederland de loan to value (LTV) hoger dan in de buurlanden. In Nederland is het zonder problemen mogelijk een hypotheek afsluiten van 100% van de waarde van de woning. In België en Duitsland sparen huizenkopers zelf meer, vóórdat ze gaan kopen. Daar is het ongebruikelijk om meer dan 80% van de marktwaarde van een huis of appartement te lenen. Een deel van het renteverschil is dus eigenlijk een soort extra risico-opslag.

Daarnaast telt Nederland veel aflossingsvrije hypotheken. Er komen sinds 2013 weinig aflossingsvrije hypotheken meer bij, maar er zijn nog veel oude aflossingsvrije hypotheken. Voor hypotheken zonder aflossingsverplichting die al bestonden vóór 2013, kan de hypotheekrente nog steeds worden afgetrokken. In Duitsland en België is direct beginnen met aflossen een stuk gebruikelijker. De risico’s van banken zijn daardoor lager.

Ook is het in Nederland relatief makkelijk om bijvoorbeeld boetevrij af te lossen. 10% per jaar zonder boete aflossen is heel gebruikelijk. In het buitenland gebeurt dat minder vaak. Ook het middelen van rentes als de hypotheek wordt aangepast om een lagere gemiddelde rente te krijgen, is in Nederland heel gebruikelijk en in de buurlanden minder. Ook dit is een extra kostenpost voor de geldverstrekkers, die deze dus doorberekenen in hogere rentes.

  Bron: https://www.vastgoedactueel.nl/in-belgie-en-duitsland-is-de-hypotheekrente-nog-lager/