Algemeen

Duurzaamheidsprofiel woning direct downloaden via website

Duurzaamheidsadvies

Florius heeft samen met onder andere de Nationale Hypotheekbond de website ​duurzaamheidsprofiel.nl​ gelanceerd. Consumenten kunnen hier gratis een persoonlijk duurzaamheidsprofiel van hun (toekomstige) woning downloaden.

Consumenten krijgen het rapport gratis, daarvoor hoeft alleen een postcode en huisnummer te worden ingevoerd. Het rapport geeft naast concrete suggesties voor energiebesparende maatregelen praktische tips hoe je die voorzieningen gunstig financiert. Daarmee bieden de initiatiefnemers de hypotheekadviseur handvatten voor zijn gesprek hierover met de (aanstaande) woningeigenaar.

Verduurzamen in hypotheekgesprek te weinig aan bod

Maar liefst 80% van de huizenkopers/-bezitters wil wel (extra) investeren in isolatie, zonnepanelen of een zuiniger verwarmingssysteem. Toch komt het onderwerp in slechts 8% van de adviesgesprekken ter sprake, zo blijkt. Zonde, want slim energiestappen maken kan zorgen voor mogelijk lagere maandlasten, meer wooncomfort en minder CO2-uitstoot.

Hoe de adviseur dit aanpakt, behandelt trainer René Kuiper tijdens online informatiesessies. De Hypotheekbond organiseert deze later dit jaar zodra dat weer verantwoord is. Aanmelden kan via ​info@hypotheekbond.nl.

Wie niets doet, ziet zijn energierekening thuis de komende 10 jaar naar schatting met 13% stijgen. Daar tegenover staat dat de maatregelen waarmee je energie bespaart een stuk betaalbaarder zijn dan voorheen. En effectiever. Volgens een vergelijking van de Nationale Hypotheekbond is een investering tussen de 3,5 en 14 jaar terugverdiend, afhankelijk van de situatie en maatregel.

Goed gesprek over financiering

“Daarmee is een rendement van 7 tot 30% haalbaar, flink meer dan wat een spaarrekening op het moment oplevert. Via de combinatie postcode + huisnummer schat het Duurzaamheidsprofiel per maatregel in of deze mogelijk is en met welk rendement. Daarnaast geeft het handvatten voor een goed adviesgesprek over de financiering ervan. Daarmee voorziet het rapport in de behoefte van veel woonconsumenten, adviseurs én overheidsinitiatieven rondom het Klimaatakkoord”, aldus directeur Jeroen Oversteegen van de Nationale Hypotheekbond.

Niet elke (toekomstige) huiseigenaar heeft een paar duizend euro ‘over’. Dat geldt zeker voor veel starters op de woningmarkt. Investeer je in energiebesparende maatregelen dan maakt de overheid daarop een uitzondering. Je leent dan tot € 9.000 extra via je hypotheek en in bijzondere situaties zelfs meer. Niet alleen mooi voor starters, voor doorstromers geldt hetzelfde. Zelfs wie niet verhuist, kan soms een aanvullend ‘duurzaam’ hypotheekdeel aanspreken.

Lees ook: Helpdesk: Meer lenen met groene hypotheken

Rentekorting bij ‘duurzame’ hypotheken

Een aantal banken biedt rentekorting en andere gunstige voorwaarden bij een duurzame hypotheek of zuinige woning. Ook buiten hun hypotheek om kunnen woningbezitters bij steeds meer banken voordeliger ‘duurzaam lenen’ als ze geld nodig hebben voor het verduurzamen van hun woning.

De overtuiging van alle betrokken partijen is dat het zowel de consument als intermediair zo makkelijk mogelijk gemaakt moet worden om verduurzaming te bespreken in de aankoopfase van een nieuwe woning.

  Bron: https://www.vastgoedactueel.nl/gratis-duurzaamheidsadvies-via-website/