Minister van Veldhoven voor Milieu en Wonen heeft onlangs de Tijdelijke wet verlenging tijdelijke huurovereenkomsten naar de Tweede Kamer gestuurd. Deze spoedwet maakt het mogelijk om gedurende de coronacrisis tijdelijke huurcontracten voor een bepaalde tijd te verlengen. De wet geldt voor huurders en verhuurders wier tijdelijke huurovereenkomst tussen 1 april en 30 juni aflopen. Daarnaast kunnen hypotheekverstrekkers tot 1 juli huiseigenaren niet dwingen om hun woning te verkopen vanwege betalingsproblemen.
Huurbescherming
Huurders kunnen een tijdelijke verlenging van de huurovereenkomst aanvragen bij hun verhuurder. Daarmee komt een einde aan de onzekerheid bij beide partijen. Voor de huurder is het lastig om in deze onzekere periode een andere woning te vinden. Voor de verhuurder is het moeilijk om tijdens deze coronacrisis een andere huurder te vinden. Bovendien was het tot dusver alleen mogelijk om een tijdelijke huurovereenkomst te verlengen voor onbepaalde tijd. Dat willen echter niet alle verhuurders vanwege de huurbescherming van de huurder. Deze spoedwet biedt uitkomst om de overeenkomst te verlengen met een korte periode.
Huurcontracten kunnen eenmalig verlengd worden met maximaal drie maanden en tot uiterlijk 1 september 2020. Indien de coronacrisis langer duurt is het mogelijk deze spoedwet te verlengen.
Minister Van Veldhoven
Volgens minister Van Veldhoven van Milieu en Wonen is het voor huurders in deze periode van corona lastig om andere woonruimte te vinden. “Zeker als mensen ook nog te maken hebben met quarantaine, ziekte of ontslag of dubbele diensten in de zorg. Daar is deze spoedwet een oplossing voor.”
Tijdelijke huurcontracten
Het in huurrecht gespecialiseerde advocatenkantoor Hielkema&Co signaleert in de markt een duidelijke behoefte aan verlenging van tijdelijke huurcontracten die in deze periode aflopen. “Wij krijgen hier regelmatig vragen over van verhuurders van woningen: hoe om te gaan met huurders die na afloop van de huurovereenkomst de woning zouden moeten verlaten, maar niet kunnen. Bijvoorbeeld omdat ze ziek zijn of geen woningen kunnen bezichtigen. Of expats die vanwege de corona niet meteen terug kunnen naar huis.” Bovendien wijst directeur Huib Hielkema op het feit dat rechtbanken ontruimingsprocedures momenteel niet behandelen.
Geen gedwongen huizenverkoop
Naast invoering van de spoedwet verlenging tijdelijke huurcontracten heeft minister van Veldhoven met hypotheekverstrekkers en woonpartijen (Nederlandse Vereniging van Banken, het Verbond van Verzekeraars, Nationale Hypotheekgarantie en Vereniging Eigen Huis) afgesproken dat huiseigenaren tijdens deze coronacrisis niet gedwongen hun huis hoeven te verkopen vanwege financieringsproblemen bij hun hypotheekverstrekker. Beide partijen zoeken naar passende oplossing, zoals uitstel van betaling van de hypotheeklast. Overigens geldt de afspraak niet voor huiseigenaren die criminele activiteiten uitvoeren in hun woning, zoals wietteelt, een drugslab of fraude.
Bron: https://www.vastgoedactueel.nl/verlenging-tijdelijke-huurovereenkomsten/