Kabinet wil jaarlijkse huurverhoging vrije sector maximeren
Minister Ollongren wil de jaarlijkse huurverhoging in de vrije sector maximeren. Ze werkt aan een wet waarin de verhoging, net als bij sociale huurwoningen, ten hoogste de inflatie plus 2,5 procent is.
Nu zit er geen maximum aan de huurverhoging in de vrije sector en vragen verhuurders er soms 5 tot 6 procent bij. Ollongren wil hier een einde aan maken, zodat huurders weten waar zij aan toe zijn.
“Iedereen moet prettig en betaalbaar kunnen wonen. Juist nu, in deze onzekere tijd, is een dak boven je hoofd extra belangrijk. Daarom werk ik hard aan maatregelen om de betaalbaarheid van woningen te verbeteren en excessen tegen te gaan”, zegt de minister van Binnenlandse Zaken.
Excessen op de woningmarkt tegengaan en betaalbaarheid verbeteren.
De jaarlijkse huurverhoging in de vrije sector wordt gemaximeerd. En opkoopbescherming verbetert de positie van starters. #wonenhttps://t.co/7Y4NV6DJzi https://t.co/SKtnrCOeJq— Kajsa Ollongren (@KajsaOllongren) May 16, 2020
Opkoopbescherming moet beleggers afremmen
Naast de maatregel om de huurverhoging in de vrije sector te maximeren, komt Ollongren met maatregelen om de woningmarkt voor mensen met een middeninkomen toegankelijker te maken. Zoals in buurten waar dat nodig is, een opkoopbescherming invoeren. Die maatregel moet voorkomen dat beleggers betaalbare koopwoningen voor starters opkopen voor de verhuur.
Ook voorkomt het dat de leefbaarheid van een wijk onder druk komt te staan doordat alle koopwoningen worden opgekocht. Aankoop voor verhuur is niet altijd ongewenst en moet in specifieke gevallen mogelijk blijven. Bijvoorbeeld als het gaat om een woning die wordt verhuurd in het middensegment. De gemeente moet dan de mogelijkheid hebben om voor wijken waar de opkoopbescherming geldt, een vergunning af te geven om verhuur wel mogelijk te maken. Ook hiervoor wordt een wetsvoorstel voorbereid.
Lees ook: Pararius: kleinste huurprijsstijging sinds 2015
Tijdelijke huurcontracten langer mogelijk
Verder wordt de mogelijkheid om een tijdelijk huurcontract te verlengen, verbeterd. Een regulier tijdelijk contract kan nu eenmalig worden afgesloten. Er wordt gekeken of het mogelijk is om te verlengen met één of twee jaar, tot een maximumperiode van drie jaar. Zo kan een verhuurder meer maatwerk aanbieden en hebben huurders meer flexibiliteit. Een wetsvoorstel wordt voorbereid om dit mogelijk te maken.
Oproep aan minister Ollongren: meer ruimte voor burgerinitiatieven op de woningmarkt – Tiny House Nederland https://t.co/wJo6rWNY4M
— HV Amsterdam (@Huurders_Adam) May 18, 2020
Lees ook: Coronacrisis verlicht woningnood: wie huurhuis zoekt, maakt nu meer kans
Bron: https://www.vastgoedactueel.nl/kabinet-wil-jaarlijkse-huurverhoging-vrije-sector-maximeren/