Internationale studenten prooi voor malafide huisbazen
Steeds meer internationale studenten vallen ten prooi aan malafide huisbazen. Dat constateert de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) in haar jaarlijkse ‘housing hotline’-rapportage. Volgens voorzitter Lyle Muns is er sprake van een explosieve stijging van het aantal klachten. De bond ontving de afgelopen anderhalf jaar 480 meldingen.
Door de slechte kennis van Nederlands huurrecht staan internationale studenten op de woningmarkt direct 1-0 achter. De LSVb roept steden op in elke studentenstad een toegankelijk huurteam op te zetten waar studenten terecht kunnen bij problemen. https://t.co/74OlyRNWJE
— LSVb (@studentenbond) July 24, 2020
Uit de rapportage blijkt dat veel internationale studenten vanwege de krappe woningmarkt moeilijk aan een woning komen. Daardoor accepteren ze elk huurcontract dat ze kunnen krijgen. Volgens Muns komt het vaak voor dat deze contracten niet voldoen aan het huurrecht. Zo zijn er incidenten bekend waarbij studenten geen huurcontracten kregen of dat de huisbaas 50 euro per dag aan illegale boetes oplegt als de huurder te laat betaalt. Ook komt het regelmatig voor dat de huisbaas weigert het huurcontract op te zeggen terwijl de student wil verhuizen of terug naar huis wil in verband met de lockdown. Volgens de LSVB dit is nog maar het topje van de ijsberg.
Lees verder onder de afbeelding
Vorig najaar demonstreerden studenten in Nijmegen tegen de woningnood (foto AKKU)
Coronacrisis
De LSVb stelt dat veel internationale studenten die in Nederland wonen onbekend zijn met het Nederlandse huurrecht. Door de coronacrisis is hun kwetsbare positie op de woningmarkt verder verslechterd. De LSVb-voorzitter licht toe: “Internationale studenten die te maken hebben met een terugval van inkomsten of door lockdowns halsoverkop hun plannen moesten veranderen, vallen makkelijk ten prooi aan huisbazen met contracten die niet deugen.’’
Huurteams
Uit de rapportage bleek verder dat de situatie in Nederland erg verschilt. Zo staat de hoeveelheid meldingen in Nijmegen (2) en Groningen (4) in schril contrast met steden als Leiden (134) en Rotterdam (93). Volgens de LSVb is deels het verschil te verklaren door de woningnood in de Randstad. Echter het meest opvallend is dat het gros van de meldingen afkomstig zijn uit steden waar geen sterk en toegankelijk huurteam opereert. Dergelijke huurteams zijn er om studenten die een conflict hebben met de huisbaas te helpen.
LSVb roept elke studentenstad op een degelijk huurteam op te zetten waar Nederlandse en internationale studenten terechtkunnen voor bemiddeling.
Bron: https://www.vastgoedactueel.nl/studenten-prooi-malafide-huisbazen/