Algemeen

Kennis- en ervaringstoets niet meer verplicht voor zelf ophogen hypotheek

kennis- en ervaringstoets

Huiseigenaren die hun hypotheek willen verhogen om verduurzamingsmaatregelen te kunnen financieren, hoeven vanaf volgend jaar geen kennis- en ervaringstoets meer af te leggen als zij hun hypotheek zelf, zonder adviseur, willen aanpassen.

Dat schrijft minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) in een brief aan de Tweede Kamer. De brief gaat over de voortgang van het klimaatakkoord.

Advieskosten

Door zelf een hypotheek af te sluiten of te wijzigen, execution only, kunnen huishoudens minimaal €1.000 besparen op advieskosten. De kennistest moet er dan voor zorgen dat huiseigenaren geen onverantwoorde beslissingen nemen.

De kennis- en ervaringstest bij het zelf (online) afsluiten van een hypotheek, execution only, is verplicht gesteld door de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Volgens de minister staat de verplichte test vergroening in de weg.

Vanaf 1 januari 2021 is de toets niet meer verplicht. Hypotheekaanbieders kunnen hun klanten dan op deze manier een aanvullende hypotheek voor energiebeparende maatregelen aanbieden.

Kritiek

De afgelopen tijd was er veel kritiek op de verplichte kennis- en ervaringstoets, onder anderen door Vereniging Eigen Huis, De Hypotheker en de Consumentenbond. Independer pleitte niet voor afschaffing van de verplichte toets, maar juist voor strengere toetsen, toegespitst op de vragen van de klant.

De inrichting van de toets is vormvrij, waardoor er grote verschillen zijn per aanbieder. Volgens de Consumentenbond zijn de testen hierdoor vaak erg makkelijk, maar soms ook heel moeilijk. Vooral die van hypotheekverstrekker Florius is berucht, schrijft de bond. ,,Voor die toets slaagt echt niemand’’, zei Gerard Spierenburg van de bond daar eerder over. Soms is het mogelijk de test meerdere malen te maken. Daardoor is de test geen garantie dat de huizenkoper kennis van zaken heeft, en “geen goede poortwachter”, aldus De Hypotheker.

Wie niet slaagt voor de kennistest, krijgt het advies toch een hypotheekadviseur in te schakelen. Maar de kosten daarvan kunnen vergroening van het huis tegenhouden. Wettelijk gezien heeft het wel of niet slagen voor de toets geen consequenties.

  Bron: https://www.vastgoedactueel.nl/kennis-en-ervaringstoets-niet-meer-verplicht-voor-zelf-ophogen-hypotheek/