Deel Tweede Kamer wil overdrachtsbelasting afschaffen voor 35+
Een deel van De Tweede Kamer wil dat ook woningzoekenden boven de 35 jaar in aanmerking komen voor vrijstelling van de overdrachtsbelasting. Het kabinet houdt voorlopig in haar wetsvoorstel vast aan de leefijdsgrens tot 35 jaar. Het AD meldt dat PvdA, SP en 50Plus maandagavond kritisch waren over de leeftijdsgrens tijdens een debat over het belastingplan 2021.
Volgens het AD gaat een deel van de Tweede Kamer de komende week amendementen indienen om het wetsvoorstel op een aantal punten aan te passen. De PvdA, SP en 50Plus pleiten voor verhoging van de leeftijdsgrens en een maximum aan de huizenprijzen. ,,Een echte starter van 36 of 37 die moeite heeft om rond te komen zou in aanmerking moeten komen voor die vrijstelling. Maar een doorstromer van 34 jaar die een huis van een miljoen kan betalen, moeten we juist kunnen uitsluiten”, zei SP-kamerlid Sandra Beckerman maandagavond.
Lees verder onder de Tweet
SP: stop leeftijdsdiscriminatie door kabinet
Als je rijk bent en 34 en je koopt een huis krijg je van minister #Ollongren tienduizenden euro’s cadeau
Ben je arm en 36 dan moet je van kabinet betalen of je nou koopt of huurt
Waanzin! https://t.co/YnaA8c5MPq
— Sandra Beckerman (@SandraBeckerman) November 3, 2020
Moeilijk onderscheid tussen starter en doorstromer
Echter, de Belastingdienst kan voor de fiscus moeilijk onderscheid maken tussen starters en doorstromers. Bovendien gaat het kabinet ervan uit dat iemand ouder dan 35 jaar voldoende gelegenheid heeft gehad om te sparen voor de overdrachtsbelasting. Daarom heeft het kabinet gekozen voor deze leeftijdsgrens. Iedere woningzoekende die jonger is hoeft geen overdrachtsbelasting te betalen. Dat is op een huis van drie ton een besparing van 6000 euro.
Staatssecretaris Hans Vijlbrief zegde de oppositie toe de gewenste aanpassingen te onderzoeken. Hij erkende dat de leeftijdsgrens “arbitrair” is. Maar hij waarschuwde voor praktische bezwaren bij de uitvoering door de Belastingdienst.
Corporaties uitsluiten van hogere overdrachtsbelasting
De oppositie in De Tweede Kamer wil verder dat woningcorporaties worden uitgesloten voor verhoging van de overdrachtsbelasting naar 8%. In het wetsvoorstel gaan vastgoedbedrijven en beleggers het hogere percentage betalen. Volgens SP-kamerlid ontmoedigt deze belastingverhoging corporaties om verpauperde woningen op te knappen.
Verder merkten enkele partijen op dat een hogere overdrachtsbelasting voor bedrijfsgebouwen (van 6 naar 8 procent) kan leiden tot minder woningbouw. ,,Dat kan nooit de bedoeling zijn”, aldus PvdA’er Nijboer. Daarom pleitte hij voor een uitzondering van het hogere belastingtarief voor de transformatie van kantoren of winkelruimte tot woningen. “In 2019 zijn 12.500 woningen in oude bedrijfsgebouwen gecreëerd. Dat stimuleert dit kabinet juist met leningen. Waarom dan straffen met een hogere belasting”, vroeg Nijboer zich af.
Ollongren: staatssteun
Volgens minister Kajsa Ollongren van Wonen ligt het allemaal niet zo eenvoudig. ,,Als wij woningcorporaties uitzonderen, ziet de Europese Unie dat als staatssteun. Ik concludeer dat corporaties er komend jaar per saldo financieel op vooruitgaan dankzij verlaging van de verhuurdersheffing.”
Bron: https://www.vastgoedactueel.nl/tweede-kamer-overdrachtsbelasting-35/