Vereniging energieadviseurs: “Digitaal energelabel waardeloos en geldverspilling”
Een waardeloos stuk papier en geldverspilling voor de belastingbetaler. Zo betitelt de branchevereniging van het energieadviseurs, FedEC, het huidige digitale energielabel. FedEC hoopt dat de Tweede Kamer donderdag het amendement niet aanneemt om de aanvraag van het energielabel digitaal te regelen, zonder tussenkomst van een EPA-adviseur.
FedEC komt met haar statement naar aanleiding van het amendement dat kamerlid Daniël Koerhuis (VVD) en Julius Terpstra (CDA) onlangs indienden. Zij willen dat eigen woningbezitters of verhuurders geen energie-expert hoeven in te huren voor een opname van de woning die vervolgens een energielabel vaststelt. De Kamerleden vinden daarmee dat de verhuurders en woningeigenaren op kosten worden gejaagd, namelijk 190 euro per label. Een digitale aanvraag kost nu 7,50 euro. De indieners voor het amendement pleiten voor handhaving van deze mogelijkheid.
Lees verder onder de Tweet
Minister Ollongren drukt duurder energielabel door?
Ik heb een motie ingediend om dit te stoppen en de Kamer heeft die aangenomen. Ik heb de minister tijdens debat deze week gevraagd aan de slag te gaan. Huiseigenaren moeten niet onnodig op hoge kosten worden gejaagd! pic.twitter.com/SOmcmJvYmU
— Daniel Koerhuis (@danielkoerhuis) October 15, 2020
Uitstel duurder energielabel
De Kamerleden hebben met succes via een motie afgedwongen dat de wettelijke aanvraag van een energielabel met een verplicht energie-prestatieadvies is uitgesteld. Echter, minister Kasja Ollongren van Binnenlandse Zaken houdt voorlopig vast aan de wet die vanaf 1 januari 2021 ingaat. Ze verwijst daarbij naar nieuwe richtlijnen van de Europese Unie voor de energiezuinigheid van woningen. Dat zou gepaard moeten gaan met het inschakelen van een EPA-adviseur.
Professionele betrouwbare beoordeling
De FedEC schaart zich achter de minister. De branchevereniging van energieprestatie-adviseurs vindt dat woningkopers- en huurders “betrouwbare informatie nodig hebben over de energetische prestatie van de woning. Er moet een professionele beoordeling ten grondslag liggen aan het energielabel. Daarvoor investeren onze leden in kennis en kunde om deze professionaliteit te kunnen waarmaken.” Het zou volgens de FedEC getuigen van een “zeer onbetrouwbare overheid als nu, enkele weken voor invoering op 1 januari 2021, deze investeringen in omscholingen en examens voor niets blijken te zijn.”
Lees verder onder de afbeelding
“Digitaal energielabel onbetrouwbaar”
Een digitaal energielabel onder de huidige condities vindt de FeDEC volstrekt onbetrouwbaar. “De aanvrager ontvangt dan een briefje waarbij iemand bureaucratisch een label vaststelt. Alleen maar omdat je daarmee (mogelijk) voldoet aan de Europese richtlijn.” De vereniging van energieprestatie-adviseurs wijst erop dat het digitale label geen rekening houdt met de nieuwe methodiek om de energieprestatie van een gebouw te berekenen, de NTA 8800. De EPA-adviseurs daarentegen geven wel een label af op basis van die rekenmethode.