Funda opnieuw voor de rechter om machtspositie
Funda moet zich binnenkort verantwoorden voor de rechter vanwege het verwijderen van woningadvertenties van verkoopbemiddelaar Gmak. Funda pleegt zo machtsmisbruik en beschermt onterecht het verdienmodel van traditionele makelaars, stelt Gmak, dat de zaak aanspant.
Dat meldt het Financieele Dagblad. Gmak behoort tot een groeiende groep kleine bedrijfjes die zich afzet tegen het verdienmodel van makelaars. Ze zorgen ervoor dat mensen hun huis kunnen verkopen met beperkte hulp van een makelaar of zelfs helemaal zonder. Huizenbezitters leveren zelf veel data aan over hun woning en regelen de bezichtigingen. Gmak is tussenpersoon en adverteert de huizen op sociale media en desgewenst op Funda, marktleider in woningadvertenties.
‘Ze hollen verdienmodel uit’
Dat laatste kan sinds kort niet meer. Funda verwijderde onlangs veertien advertenties van Gmak en weert het bedrijf nu. Dat gebeurde ook bij minstens één andere adverteerder die min of meer dezelfde diensten als Gmak aanbiedt, laat de desbetreffende eigenaar weten op voorwaarde van anonimiteit.
Funda en Gmak steggelen al langer over de vraag of Gmak voldoet aan de voorwaarden om te kunnen adverteren op de site. ‘Voor Funda is de maat nu vol’, stelt de huizensite in een brief in handen van het FD. Gmak levert geen makelaarsdiensten en is daarmee slechts een ‘doorgeefluik tussen de klant en belangstellenden’, schrijft Funda. ‘Dergelijke businessmodellen schaden de betrouwbaarheid en kwaliteit van het platform en hollen Funda’s concept uit.’
‘Dit is niet de eerste keer dat wij hierover contact opnemen met Gmak’, vult een woordvoerder van Funda aan. ‘Er is een reeks aan voorvallen geweest en nu gaan wij conform de voorwaarden over tot actie.’
‘Geen vehikel voor verdediging verdienmodel’
Gmak-directeur Chris van der Voorn laat het daar niet bij zitten. ‘Ik vind het prima dat Funda kwaliteitseisen stelt’, zegt hij. ‘Maar uiteindelijk is het een advertentieplatform en niet alleen het vehikel van een traditionele branche die zijn verdienmodel probeert te beschermen.’
Volgens de directeur heeft Funda de zogeheten aansluitvoorwaarden dit jaar gewijzigd zonder de adverteerders daarover te informeren. Een van de nieuwe voorwaarden is dat de adverteerder een ‘voldoende actieve rol’ moet vervullen bij de verkoop van een huis en er sprake moet zijn van een ‘fysieke woningopname’.
“Uiteindelijk is Funda een advertentieplatform en niet alleen het vehikel van een traditionele branche die zijn verdienmodel probeert te beschermen.”
GMak-directeur Chris van der Voorn
Dat laatste is een typische makelaarsdienst en die levert Gmak niet. Daarmee zou Funda alleen de belangen dienen van traditionele makelaars. De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) is voor 90% aandeelhouder van Funda.
‘Een fysiek bezoek heeft niets te maken met kwaliteit’, zegt Van der Voorn. ‘Dat doet Funda alleen om disruptie en innovatie tegen te gaan. Ze spelen hun machtskaart en daar ben ik het niet mee eens.’
Machtsmisbruik
Het is niet de eerste keer dat de machtspositie van Funda onderwerp is van conflict. In mei dit jaar vonniste het gerechtshof in Amsterdam in een slepende ruzie tussen makelaarsvereniging VBO en Funda in het voordeel van het woonplatform.
Bron: https://www.vastgoedactueel.nl/funda-opnieuw-voor-de-rechter-om-machtspositie/