Algemeen

Run op goedkoper energielabel in 2020

energielabel huis dock35 marketing

Huiseigenaren hebben vorig jaar massaal een energielabel voor hun woning aangevraagd. Dat blijkt uit gegevens van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Vooral in november en december kwamen veel meer aanvragen binnen dan in voorgaande jaren. De reden is dat het energielabel sinds 1 januari van dit jaar flink duurder is geworden.

Tot 1 januari 2021 betaalden huiseigenaren alleen administratiekosten voor de aanvraag van hun label. Dat kostte 7,50 euro. Vanaf dit jaar is dat echter veranderd: nu moet een erkend deskundige langskomen voor een woninginspectie. De kosten voor een energielabel komen daarmee op gemiddeld 190 euro voor een eengezinswoning en gemiddeld 100 euro voor een appartement.

In december pleitten Kamerleden Koerhuis en Terpstra voor het behoud van de online aanvraag van het label in verband met de forse kostenverhoging. Hoewel minister Ollongren aangaf die mogelijkheid te onderzoeken, is de kostenverhoging per 1 januari al wel ingegaan.

60% huizen heeft energielabel

In de laatste twee maanden van vorig jaar zijn 360.000 aanvragen voor een energielabel geregistreerd op de website energielabelvoorwoningen.nl van RVO. Het merendeel daarvan (250.000) werd in december aangevraagd. Dat is tien keer zoveel als in een gemiddelde maand in het afgelopen jaar. Van alle woningen in Nederland heeft nu 60% een energielabel.

Tien jaar geldig

Het energielabel is verplicht bij het verkopen, verhuren en opleveren van huizen en appartementen. Het label geeft aan hoe energiezuinig een woning is en daarnaast welke maatregelen voor verdere energiebesparing er nog mogelijk zijn. In 2015 kregen alle 5 miljoen huiseigenaren van de overheid een voorlopig label. Een definitief label was digitaal aan te vragen en voor tien jaar geldig.

Huiseigenaren die voor 1 januari nog digitaal een aanvraag hebben ingediend, hebben tot 1 april de tijd om met de energie-adviseur de aanvraag af te ronden zodat het label definitief geregistreerd kan worden.

Geldig label

Woningverkopers of -verhuurders kunnen het oude label nog gebruiken, zolang dat geldig is. De geldigheid is te controleren via de site EP-Online.nl. Wanneer een huis nog geen label heeft, moet een erkende energie-adviseur worden ingeschakeld. Dat kan bijvoorbeeld via centraalregistertechniek.nl, aldus RVO.

  Bron: https://www.vastgoedactueel.nl/run-op-goedkoper-energielabel-in-2020/