Algemeen

Ministerie wil wachttijd voor nieuw energielabel verkorten

Bij de aanvraag van het nieuwe energielabel zijn wachttijden ontstaan. Voor de toekenning van een label is een huisbezoek van een erkende energieadviseur nodig en daaraan is een tekort. Het ministerie van Binnenlandse Zaken neemt daarom maatregelen, zoals meer online examens voor energieadviseurs.

Sinds 1 januari 2021 is de aanvraag van een energielabel voor een woning niet meer alleen een administratieve handeling. Huiseigenaren moeten op internet zelf een gekwalificeerde adviseur zoeken. Deze adviseur komt langs om de woning op te nemen en maakt vervolgens een uitgebreid rapport over de energiezuinigheid van de woning.

Vertraging door corona

Inmiddels is een wachttijd ontstaan bij de aanvragen. Door de uitbraak van het coronavirus is er vertraging bij het opleiden van adviseurs, meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken. In de afgelopen periode hebben bijna 500 adviseurs hun vakbekwaamheid behaald, maar vanwege de pandemie heeft nog niet iedereen het examen kunnen afleggen.

Meer online thuisexamens

Het ministerie zegt nu maximaal in te zetten op online thuisexamens, zodat snel meer adviseurs aan het werk kunnen. Ook komt er een overgangsregeling voor kandidaten die een deel van de modules al wel hebben behaald. Zo kunnen er volgens het ministerie snel 200 extra adviseurs aan de slag. Er zijn daarnaast nog 800 mensen die de opleiding binnenkort afronden.

Bovendien vervalt tijdelijk de verplichting om in een verkoop- of verhuuradvertentie aan te geven of een woning een energielabel heeft. Bij de overdracht van de woning moet de verkoper wel een definitief energielabel kunnen overhandigen.

Invoering veel te snel

Op het nieuwe energielabel is al veel kritiek gekomen. Zo vindt Vereniging Eigen Huis (VEH) dat de invoering van het nieuwe label veel te snel is gegaan. Daardoor waren er niet op tijd voldoende experts en kunnen verkopers hun huis nu pas later in de verkoop zetten, zegt VEH. Er ontstaat nu een vertraging in het verkoopproces en dat kan toch niet de bedoeling zijn, aldus de vereniging. Bovendien vallen volgens VEH de kosten voor een aanvraag in de praktijk veel hoger uit dan demissionair minister Ollongren vorig jaar had aangegeven.

Kostenverhoging nieuw energielabel

In december 2020 pleitten Tweede Kamerleden Julius Terpstra (CDA) en Daniel Koerhuis (VVD) voor het behoud van de online aanvraag van een energielabel. Tot 1 januari 2021 konden huiseigenaren vrij eenvoudig en tegen lage kosten (rond 7,50 euro) een digitale aanvraag voor een label doen. De kosten voor een nieuw energielabel komen op gemiddeld 190 euro voor een eengezinswoning. Veel huiseigenaren besloten vanwege die kostenverhoging om eind vorig jaar nog snel het oude label aan te vragen.

Taxatierapport duurder

Kamerlid Terpstra deed op 1 februari een voorstel om het rapport over het energielabel te combineren met het nieuwe taxatierapport. Een taxatierapport wordt naar verwachting met ingang van 1 juli veel duurder omdat taxateurs examens moeten afleggen om aan strengere kenniseisen te voldoen over de energieprestatie en bouwkundige staat van huizen. De vrees is dat door de nieuwe eisen aan taxatie ook minder hiervoor gekwalificeerde makelaars beschikbaar zullen zijn. Het CDA pleit daarom voor het combineren van beide rapporten.

  Bron: https://www.vastgoedactueel.nl/ministerie-wil-wachttijden-voor-nieuw-energielabel-oplossen/