Isoleren voor energiewinst, comfort en minder geluidsoverlast
Bij verduurzaming aan de woning denken veel mensen aan zonnepanelen en alternatieven voor gas. Maar isoleren zou eigenlijk ‘top of mind’ moeten zijn. Het levert veel op, kan op verschillende manieren en er zijn subsidies voor beschikbaar.
Sinds 4 januari 2021 (tot het subsidiepotje leeg is) kunnen woningeigenaren een aanvraag indienen voor de Investeringsubsidie Duurzame Energie (ISDE) . Er is €124 miljoen euro aan budget. Deze subsidie voor verduurzaming wordt toegekend als de huiseigenaar minimaal twee energiebesparende maatregelen neemt, waarvan één isolatiemaatregel. Qua isolatie is er keuze uit dak, gevel, spouwmuur, vloer/bodem en het aanbrengen van hoogrendementsglas.
Voor de diverse soorten isolatiemaatregelen zijn er verschillende subsidiebedragen per m2. Bovendien is een minimaal aantal vierkant meters isoleren een voorwaarde. Ook is er een maximum.
Berekening en stappenplan
Voor het aanvragen van ISDE kunnen woningeigenaren terecht op RVO.nl, inclusief berekening en stappenplan. Bij de voorwaarden wordt uitgelegd wat nodig is om in aanmerking te komen voor deze subsidie. Zo moeten alle isolatiemaatregelen zijn uitgevoerd in de bestaande thermische schil. En de uitvoering moet in handen zijn van een bouwinstallatiebedrijf.
Verschillende vormen van isolatie
Om te checken hoe goed of slecht een huis eigenlijk geïsoleerd is, biedt Milieu Centraal een isolatiecheck. Grofweg komt het erop neer dat huizen gebouwd vanaf 1992 goed geïsoleerd zijn en huizen daarvoor matig of slecht. Dan hangt het er vanaf wat eerdere bewoners al aan maatregelen hebben uitgevoerd.
Via Milieu Centraal is ook een overzicht van kosten en besparingen te vinden, wat erbij komt kijken en waar je op moet letten.
Combineren met aanpak geluidsoverlast
De meeste aandacht gaat bij de keuze voor isoleren uit naar energiewinst en comfort door de extra warmte. Maar het kan ook goed uitpakken voor het beperken van geluidoverlast, zoals geluiden van buren, van de straat of van bedrijven in de omgeving.
Om te bepalen of een woning aan de geluidseisen voldoet, zijn er normen. Die maken duidelijk wat het maximale aantal decibel (dB) voor diverse soorten geluiden mag zijn. Denk aan contactgeluiden als hakken op een vloer of installatiegeluiden zoals van een kraan of een cv-ketel.
Geluidsoverlast meten
Om precies te weten hoe het hiermee staat, kan een woningeigenaar de woning laten meten via de norm NEN 5077. Daarbij wordt onder meer gekeken naar de geluidwering van uitwendige scheidingsconstructies, de luchtgeluidisolatie en de contactgeluidisolatie tussen meerdere ruimtes in een gebouw of tussen meerdere ruimtes van twee gebouwen.
Oplossingen geluidsisolatie
Welke maatregelen doeltreffend zijn bij geluidsoverlast, hangt ook af van het type geluid. Voor geluiden van bovenburen zijn andere oplossingen nodig dan geluiden van buiten. Diverse materialen kunnen soelaas bieden.
Helaas is het niet zo dat elk materiaal dat zorgt voor geluidsisolatie ook warmte-isolatie biedt. Van steenwol is bekend dat het beide eigenschappen combineert. Per ruimte is aan te raden om een afweging te maken wat er op het vlak van isoleren nodig en mogelijk is.
Bron: https://www.vastgoedactueel.nl/isoleren-comfort-geluidsoverlast/