Algemeen

‘Overbieden wordt standaard’ – bij 62 procent meer dan vraagprijs geboden

overbieden

Overbieden lijkt steeds meer de norm te worden voor woningzoekers. In de eerste maanden van dit jaar werd op 62% van de te koop staande woningen boven de vraagprijs geboden, meldt Makelaarsland.

Het overbieden is nog een stuk meer in zwang dan vorig jaar, toen op de helft van de huizen die via Makelaarsland zijn verkocht werd overboden. Hoe gretig de kandidaten tegen elkaar opbieden, hangt van de prijscategorie af. Voor woning tussen de € 200.000 en € 300.000 is 75% van de biedingen boven de vraagprijs. Zelfs bij huizen boven het miljoen wordt nog altijd in 13% van de gevallen overboden.

“Grote kans dat mensen bij hun huizenjacht te maken krijgen met een biedingstraject en uiteindelijk niet het winnende bod neerleggen”, zegt directeur Gijs van Wijgerden van Makelaarsland in een interview op BNR Nieuwsradio. “Bij een tweede of derde keer zorgen kopers dat ze meer te spenderen hebben. Overbieden gaat daar dan automatisch bij horen, want mensen willen niet teleurgesteld blijven worden.”

Ruimte voor meer hypotheek

Gevolg is dat kopers tijdens de huizenjacht toch voor een hogere hypotheek kiezen. Huizenkopers lenen gemiddeld nog steeds minder dan op basis van hun inkomen zou kunnen. Ze brengen ook meer eigen geld in dan nodig is voor het betalen van de aankoopkosten.

Tijdens de huizenjacht passen ook veel mensen hun wensen aan. Bijna een derde besluit om het zoekgebied te vergroten. Ongeveer een kwart van de huizenkopers wijkt uit naar buiten de stad.

In heel Nederland korte verkooptijden en overbieden

De verkooptijden van huizen nemen overal in Nederland, ook buiten de steden, af. In Alkmaar daalde de tijd dat een huis te koop staat in drie jaar van 74 naar 29 dagen. In Hengelo ging dat van 91 dagen naar 67 dagen.

Dat betekent dat kopers ook hier meer zullen moeten bieden dan de vraagprijs, denkt Van Wijgerden. “In Amsterdam ligt het gemiddelde al ruim vier jaar rond de 50 dagen. Ook is in de hoofdstad overbieden al jaren de norm. Dat nu andere grote steden van ‘s Hertogenbosch tot Arnhem deze ontwikkeling laten zien is een signaal dat ook hier mensen onder tijdsdruk de markt op gaan, met bovendien een extra zak geld.”

De huizenmarkt is nog flink overspannen. Overbieden is nu landelijk de norm en wie een huis wil kopen moet snel handelen. De woningmarkt is echt een verkopersmarkt en daar lijkt nog geen verandering in te komen.

De rapportage over overbieden is onderdeel van het trendbericht ‘Dit speelt er op de woningmarkt in 2021’ van Makelaarsland.

Halverwege het vierde kwartaal van 2020 stonden er volgens NVM-cijfers 25.159 woningen te koop. Dat zijn er ruim een derde minder dan een jaar eerder.

  Bron: https://www.vastgoedactueel.nl/overbieden-wordt-standaard/