‘Verbeteringen nieuwe model taxatierapport laat, maar zinvol’
Makelaar Rob Mutters vindt dat het nieuwe model taxatierapport wel degelijk meerwaarde heeft, maar erkent ook dat het eerder had gemogen.
Opinie van Rob Mutters, Mutters Makelaardij in Leerdam
Tijdens het lezen van de opinie van Roland de Ruiter viel mij vooral de negatieve toonzetting op in zijn verhaal. Als voormalig bestuurslid bij VBO ben ik intensief betrokken geweest bij de ontwikkeling van het nieuwe model. Zo doen we dat bij VBO. We hebben een directeur die jarenlang zelf in de praktijk heeft gewerkt en een bestuur dat intensief met hem samenwerkt. Zo komen we samen tot mooie resultaten. Zo ook het nieuwe model taxatierapport.
In mijn ogen is het nieuwe model niet te laat in de zin dat het niet meer nodig is, wel te laat omdat de verbeteringen die nu zijn doorgevoerd, veel eerder hadden mogen plaatsvinden.
Toelichtingen welkome aanvulling
Laat ik eens beginnen met de gebruikte taal. Hoeveel consumenten zouden bij het huidige rapport begrijpen wat wij als taxateurs opschrijven? Ik vind het juist een welkome aanvulling dat er binnen het nieuwe model toelichtingen zijn opgenomen waardoor de consument veel meer begrip zal krijgen voor wat taxateurs allemaal uitzoeken en meewegen in een taxatie.
We leveren daardoor meer toegevoegde waarde in het proces van het kopen van een woning. De consument zal beter begrijpen hoe een waarde van een woning tot stand komt. Een onafhankelijk waardeoordeel beschermt tenslotte de consument en is goed voor de financiële stabiliteit van Nederland.
Het belang van een realistische waarde
Dat brengt mij natuurlijk wel op het onderdeel ‘onafhankelijkheid’. Ja, het is ontzettend lastig om als taxateur je rug recht te houden. Als je van een tussenpersoon opdrachten krijgt maar niet de waarde opschrijft waardoor hij de hypotheek kan verkopen, maak je geen vrienden. Vervolgopdrachten worden dan mogelijkerwijs wat lastiger gegeven. Je wordt al snel als lastig gezien.
Maar goed, als professional moet je een dergelijke tussenpersoon toch duidelijk kunnen maken wat het belang is van een realistische waarde. En soms moet je dan ook de keuze durven maken, als taxateur, om afscheid te nemen van een dergelijke tussenpersoon. Want vroeg of laat dreigt dat een keer mis te lopen en heb jij als taxateur het grootste probleem en valt al je inkomen weg.
Nog erger in het kader van integriteit; er zijn nog steeds banken die door het hanteren van voorkeurslijstjes het liefst zelf bepalen wie taxeert, terwijl de consument de taxatie moet betalen. Wiens brood men eet …?
Meer aandacht voor bouwkundige staat niet meer dan logisch
Het is logisch dat er in het nieuwe taxatierapport uitgebreider aandacht is voor de bouwkundige staat. Is het niet eerlijk om aan de opdrachtgever én aan de financier duidelijk te maken wat hen de komende jaren staat te wachten? Stel je voor dat die financier iemand moet financieren op de top van zijn loan-to-income (LTI), maar we vertellen in de taxatie niet dat het dak binnenkort vervangen moet worden. Dan is het toch ongelooflijk dat wij als taxateurs daar niets over zouden vermelden, of ons slechts beperken tot de kwalificatie goed, matig of slecht? Ook hier hebben we als taxateurs een rol om toegevoegde waarde te leveren, zowel aan de consument als aan de financier!
Energetische componenten woning steeds belangrijker
De vragen over de energetische kwaliteit van de woning in het rapport zijn naar mijn mening ook logisch. We hebben tenslotte afgesproken dat we in 2050 alle woonobjecten zoveel mogelijk energieneutraal willen hebben in Nederland. Begrijpelijk dus dat de energetische componenten van een woning steeds belangrijker worden bij de koopbeslissing van de klant. Dat zal zich gaan vertalen in de waarde. Dus hebben we er een rol in en moeten we dit meenemen in een taxatie.
Kortom; het nieuwe model taxatierapport, daar kan toch geen taxateur op tegen zijn? We zijn niet te laat maar op tijd! Er nu aandacht aan geven, is wederom toegevoegde waarde leveren aan je klant. Misschien zal dan zelfs Henk Nijboer in de Tweede Kamer ons een normale beloning gunnen.
Bron: https://www.vastgoedactueel.nl/verbeteringen-nieuw-model-taxatierapport-niet-te-laat/