Algemeen

Honderden huurders per jaar kunnen fluiten naar borg

borg

Commerciële verhuurders van woningen geven regelmatig de borg niet terug aan het einde van een huurcontract, terwijl er niets met een woning aan de hand is. Dat zeggen verschillende organisaties die huurders bijstaan in conflicten met verhuurders.

Doordat tijdelijke huurcontracten steeds meer voorkomen, hebben (malafide) verhuurders bovendien vaker de kans om de borg in te houden. “Er zijn verhuurders die het als een extra verdienmodel zien”, zegt Marcel Trip van de Woonbond. “We krijgen hier veel klachten over. Verhuurders proberen vaak iets te vinden waarom ze de borg niet terug zouden hoeven te betalen en hopen dan dat huurders het niet laten aankomen tot juridische procedures.”

Veel expats

Alleen al in Amsterdam gebeurt het honderden keren per jaar, zegt Gert Jan Bakker van !Woon tegen de NOS. Die Amsterdamse stichting helpt huurders die problemen hebben met hun huisbaas. “Het gaat vaak om schokkende bedragen. Wat opvalt is dat veel expats ermee te maken krijgen. Die moeten vaak twee tot drie keer de huur betalen aan borg. En een appartement in Amsterdam kost al snel 2000 per maand. Dan heb je het dus over €4000 tot €6000.”

Tijdelijke contracten zijn de norm geworden, dus na een of twee jaar is zo’n huurder weer weg”, zegt Bakker. “Expats gaan dan vaak weer terug naar hun land van herkomst of een andere internationale standplaats. Zo’n verhuurder weet dat en denkt dan: waarom zou ik de borg terugbetalen? Maar ook al zit een huurder inmiddels in Tokio, wij proberen die borg voor ze terug te halen, met brieven, incasso’s en dagvaardingen.”

Juridische stappen de moeite waard?

Ook in andere steden dan Amsterdam komt het vaak voor. “We zien een stijging in het aantal meldingen, dat kan mede komen doordat we er meer op gefocust zijn”, zegt Fleur van Leeuwen van Urbannerdam. Dat bureau helpt huurders in opdracht van tien gemeenten, waaronder Rotterdam, Utrecht en Leiden.

“Wij steunen gedupeerden door de verhuurder te sommeren de borg terug te betalen, soms met succes”, zegt Van Leeuwen. “Mensen kunnen ook een juridische procedure starten. Ze moeten dan wel bedenken of de kosten opwegen tegen de eventuele winst. Vanaf zo’n 500 euro borg loont het om een advocaat te nemen.”

Schade of slijtage

Vaak grijpt de verhuurder een bepaalde schade aan om de borg te houden. “Maar die moet dan bewijzen dat het ook echt een nieuwe schade is die de huurder heeft veroorzaakt”, zegt Gert Jan Bakker van !Woon.

Huurders wordt aangeraden om aan het begin en einde van de huur samen met de verhuurder een inspectie te doen en de staat van het appartement vast te leggen, bijvoorbeeld met foto’s. “Maar een nieuw krasje op de vloer betekent nog niet dat de verhuurder borg mag inhouden”, zegt Bakker. “Zoiets valt onder normaal slijtage. Het moet om echte schade gaan, bijvoorbeeld als je een deur kapot hebt getrapt.”

In het Verenigd Koninkrijk beheert een onafhankelijke derde partij de borg. Dat moet het onrechtmatig inhouden tegengaan. Afgelopen november werd een motie van GroenLinks om zo’n systeem ook in Nederland in te voeren, verworpen.

Lees ook: Rechter geeft huurders gelijk in zaak Change=

  Bron: https://www.vastgoedactueel.nl/honderden-huurders-per-jaar-kunnen-fluiten-naar-borg/