Ook Rotterdam komt met zelfbewoningsplicht
Rotterdam gaat een zelfbewoningsplicht invoeren voor woningen met een WOZ-waarde tot € 355.000. De plicht geldt vanaf 1 januari in zestien wijken. Voor nieuwbouw is de zelfbewoningsplicht al van kracht in de stad.
Rotterdam is na Amsterdam de tweede stad die regels invoert rond opkoopbescherming. Daarmee willen de gemeenten voorkomen dat beleggers woningen opkopen en tegen hoge prijzen verhuren. Vanaf 1 januari gaat een wetswijziging in die het mogelijk maakt een zelfbewoningsplicht in te voeren. Het gemeentebestuur van Rotterdam geeft aan dat de maatregel vooral bedoeld is om kwetsbare wijken leefbaar te houden.
In Rotterdam zijn veel woningen opgekocht door beleggers. Dat blijkt uit cijfers die omroep Rijnmond heeft opgevraagd bij het Kadaster. In het stadsdeel Charlois gaat de helft van de verkochte huizen naar investeerders. Meerdere wijken in Charlois vallen onder de zestien wijken die de gemeente heeft aangewezen. In de hele stad is ruim 13% van de woningen in het bezit van beleggers.
Verhuur aan arbeidsmigranten
Maar ook in de omgeving van Rotterdam zijn veel huizen opgekocht door mensen die er niet gaan wonen. In de volkswijk Schiedam-Oost is 46% van de woningen in handen van beleggers. Veel huizen zijn er opgesplitst door huisjesmelkers om ze te verhuren aan arbeidsmigranten, meldt Rijnmond. Ook het gemeentebestuur van Schiedam zegt te kijken naar mogelijkheden voor opkoopbescherming.
Uitzonderingen zelfbewoningsplicht
Overigens zijn er uitzonderingen: een woning mag wel door een direct familielid gehuurd worden. Bij vertrek naar het buitenland mag een woningeigenaar ook het huis verhuren. Daarvoor is dan wel een vergunning nodig.
Ook andere grote steden zoals Utrecht, Tilburg en Den Haag bekijken of en hoe ze opkoopbescherming vanaf 1 januari gaan invoeren.
Lees ook: Grote steden willen opkoopbescherming voor de hele stad
Bron: https://vastgoedactueel.nl/ook-rotterdam-komt-met-zelfbewoningsplicht/