Algemeen

Minister wil middenhuur reguleren

middenhuur reguleren

Het kabinet wil de prijzen van middenhuur reguleren. Dat heeft minister De Jonge van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Wonen bekend gemaakt bij de presentatie van zijn woningmarktplannen.

Een deel van de woningen die nu in de vrije huursector valt, valt straks onder de gereguleerde middenhuur. Het woningwaarderingstelsel (ook wel bekend als het puntensysteem) bepaalt dan de maximale huurprijs. Dat puntensysteem geldt nu alleen nog voor sociale huurwoningen. De exacte bovengrens van de regulering moet nog worden bepaald, maar zal tussen de € 1.000 en 1.250 komen te liggen, stelt het ministerie.

“Er worden huurprijzen gevraagd die op geen enkele manier in verhouding staan tot wat je ervoor krijgt”

– minister Hugo de Jonge

De woningschaarste is momenteel zo groot dat er op veel plekken in Nederland ‘huurprijzen worden gevraagd die op geen enkele manier meer in verhouding staan tot de woning die je ervoor krijgt’, zegt De Jonge in een interview met De Volkskrant.

Mensen met een middeninkomen vallen nu tussen wal en schip en mensen met een laag inkomen houden na het betalen van de huur soms te weinig over om van te leven.

Proef gereguleerde huur

Op dit moment loopt in drie gemeenten (Utrecht, Zwolle en Doetinchem) een proef om te kijken wat de effecten zijn van verschillende varianten van de regulering op onder andere de bouw van middenhuurwoningen. Op basis hiervan zal de minister de exacte vormgeving van de regulering bepalen, inclusief de bovengrens van de middenhuurregulering.

 

De nieuwe plannen zullen waarschijnlijk in 2024 ingaan. Het woningwaarderingsstelsel zal dan gaan gelden voor ruim 90% van alle huurwoningen, stelt het ministerie. De genormeerde huren worden geleidelijk ingevoerd over een periode van vijf jaar.

Woningmarktplannen

De minister bood zijn woningmarktplannen op 19 mei aan aan de Tweede Kamer. Naast het reguleren van de prijzen voor middenhuur wil de minister meer betaalbare woningen bouwen en huurders en kopers beter beschermen. Er komt een landelijke norm om op een goede en verantwoordelijke manier met huurders om te gaan. Ook moet het huurtoeslagstelsel worden vereenvoudigd.

Lees ook: ‘Rijk grijpt in bij woningnood onder kwetsbare groepen’

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/minister-wil-middenhuur-reguleren/