Nederland in Europese kopgroep met stijging huizenprijzen
Nederland stond in het eerste kwartaal in de top 4 van Europa als het gaat om woningprijsstijgingen. De gemiddelde prijsgroei in de EU lag toen op 10,5%. Maar Tsjechië, Estland, Hongarije en Nederland zaten daar fors boven met respectievelijk 24,7%, 21,0%, 20,6% en 19,5%.
Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS, het Kadaster en Eurostat. Het gaat om de huizenprijsindex. Daarin worden de transactieprijzen van zowel nieuwbouw als bestaande koopwoningen meegenomen.
Hoogste jaar-op-jaarstijging
In het eerste kwartaal was de transactieprijs van een nieuwbouwkoopwoning gemiddeld 14,8% hoger dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De prijs van een bestaande koopwoning was gemiddeld 20,3% hoger, de hoogste jaar-op-jaarstijging in een kwartaal sinds het begin van de meting in 1995.
Er werden 43.923 bestaande koopwoningen verkocht. Dit betekent een daling van 34,1% ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Het aantal verkochte nieuwbouwkoopwoningen is met 6.884 transacties juist 1,7% gestegen. Het is het hoogste aantal verkochte nieuwbouwwoningen in een eerste kwartaal sinds het begin van de meting in 2015.
In totaal zijn er in het eerste kwartaal 30,8% minder woningen verkocht. Dit is het vierde kwartaal op rij dat het totaal aantal transacties afneemt ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.
Tekst loopt door onder de afbeelding
Verandering
Sinds het tweede kwartaal is er echter een verandering merkbaar op de woningmarkt, meldden het CBS en de NVM al. De prijzen stijgen minder hard, het aantal bezichtigingen neemt af.
Ook de Funda Index noteert over het tweede kwartaal een afname van het totaal aantal reacties op woningen van 3% ten opzichte van het eerste kwartaal. Daarnaast steeg het aantal nieuwe woningen op Funda met 68% in juni ten opzichte van januari en 21% ten opzichte van het tweede kwartaal van 2021.
Minder concurrentie
Dit leidt in een groot deel van Nederland tot minder concurrentie op het beschikbare aanbod. Drenthe en Flevoland zien de concurrentie op beschikbare woningen in het tweede kwartaal het sterkst dalen. In Friesland, Gelderland, Groningen en Noord-Holland daarentegen daalt het gemiddeld aantal reacties per woning niet. Van deze laatste vier provincies is Friesland de enige die zelfs een wat grotere toename in concurrentie ziet.
Verkoop- en koopintentie
De verkoopintentie neemt het tweede kwartaal flink toe: +10% in vergelijking met het eerste kwartaal dit jaar. Een stijging die zichtbaar is sinds maart dit jaar, en die sinds juli vorig jaar niet zo hoog is geweest.
De koopintentie daarentegen neemt af met 4% in vergelijking met het eerste kwartaal dit jaar. Dit komt voornamelijk door de stijgende rentes en de verwachting van lagere verkoopprijzen. Maar ook de oorlog in Oekraïne heeft effect, geeft een derde van de consumenten aan. Gevraagd naar de invloed van de oorlog op (ver)koopplannen, zegt 36% minder geneigd te zijn om te gaan kopen.
Tekst loopt door onder de afbeelding
Koop- en verkoopvertrouwen
Het koopvertrouwen maakt een flinke klim: 11% van de consumenten vindt het in de huidige markt een goed moment om te kopen. Deze groep is nog iets groter (17%) wanneer wordt gevraagd naar de markt over zes maanden.
Het verkoopvertrouwen is sinds vorig kwartaal wat harder gedaald dan voorheen en ligt op het laagste punt sinds de eerste meting van de Funda Index in het derde kwartaal van 2020. Nog steeds vindt een grote groep (80%) het nu een goed moment voor verkoop, maar die groep wordt flink kleiner wanneer men vooruitkijkt: 49% denkt dat de markt over zes maanden gunstig is voor verkoop. De verwachte rentestijging is daarbij de belangrijkste achterliggende reden.
Bron: https://vastgoedactueel.nl/nederland-in-europese-kopgroep-met-stijging-huizenprijzen/