Starters blijven optimistisch, maar aantal vergunningen voor nieuwbouw daalt

Startersbarometer Q4 2022

Het aantal starters dat binnen een jaar een huis denkt te kopen is voor het tweede kwartaal op rij gestegen. Dat blijkt uit de Startersbarometer Q4 2022 van Viisi Hypotheken.

Sterker; het verwachtingscijfer is de afgelopen zes maanden zelfs verdubbeld: van 11% in Q2 en 17% in Q3 naar 24% nu, zo blijkt uit de Startersbarometer Q4 2022 van Viisi Hypotheken. Aan het onderzoek deden 1.038 Nederlanders tussen de 22 en 35 jaar oud mee, zonder koopwoning.

Uit het onderzoek blijkt dat dertigers het meest optimistisch zijn over hun toekomstige slagingskansen op de woningmarkt (26%), maar ook van alle twintigers verwacht 22% binnen een jaar hun eerste huis te kopen.

Ook in dit artikel:

  • Minder vergunningen voor nieuwbouw
  • Ontwikkelaars raken duurdere huizen steeds moeilijker kwijt

Startersbarometer Q4 2022: starters kijken kat uit de boom

Dit groeiende vertrouwen onder starters vertaalt zich echter (nog) niet in concrete acties: slechts 16% van alle ondervraagden zegt in het afgelopen kwartaal een koopwoning te hebben bezichtigd. 9% van hen bracht in de afgelopen drie maanden een bod uit. Volgens Hergen Dutrieux van Viisi Hypotheken een duidelijke indicatie dat ook starters de kat uit de boom kijken. De huidige situatie op de woningmarkt én zeker de positie van starters vraagt volgens hem om maatwerk. Generieke maatregelen zoals de maandelijkse energiecompensatie van € 190 per huishouden hebben volgens hem eerder een averechts effect.

Starters delen zijn mening, zo blijkt uit het onderzoek. Maar liefst 69% van hen denkt dat de inflatieverlagende maatregelen (energiecompensatie, koopkrachtpakket) van het kabinet vooralsnog geen invloed hebben op hun voornemen om wel- of niet een huis te kopen.

Aantal vergunningen voor nieuwbouw laagste in drie jaar

Terwijl starters de moed erin houden, zijn in het afgelopen kwartaal vergunningen afgegeven voor de bouw van 14.600 woningen. Dat is het laagste aantal in drie jaar tijd, blijkt uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat is ruim 3% minder dan in het derde kwartaal van 2021. De omzet in de bouw was in het derde kwartaal van 2022 9,4% hoger dan een jaar eerder.

Vorig jaar werden er met bijna 76.000 nog het meeste aantal vergunningen voor nieuwbouwwoningen in tien jaar tijd afgegeven. Maar inmiddels loopt de afgifte al drie kwartalen op rij terug. Volgens economen van ABN Amro zijn de omstandigheden voor nieuwbouw de afgelopen tijd steeds ongunstiger geworden.

Artikel gaat verder onder de grafiek

Ontwikkelaars raken duurdere huizen steeds moeilijker kwijt

Er worden dus niet alleen minder vergunningen afgegeven voor nieuwbouw, de verkoop van nieuwbouw boven de € 500.00 verloopt moeizamer, meldt FD.nl. Bij een project in Zutphen is na een half jaar nog niet de helft verkocht. In de afgelopen tien jaar bouwde bouwconcern Heijmans ruim 1.000 woningen op de plek waar eerder technische groothandel Reesink stond. Die verkochten goed, maar nu komt de klad erin. De laatste drie woontorens verkopen niet goed. In de torens moeten 80 luxeappartementen en -penthouses komen. Vraagprijs tussen de €450.000 en €1,3 miljoen. De appartementen staan sinds eind mei te koop en pas 40% is verkocht.

Vastgoeddirecteur Maarten van Duijn van Heijmans blijft monter en hoopt in januari te kunnen starten met de bouw. Maar ook hij geeft toe dat de verkoop minder snel gaat dan voor de oorlog in Oekraïne. ‘Het consumentenvertrouwen is gedaald, de hypotheekrente is omhooggegaan. Dat heeft ontegenzeggelijk effect.’

Nieuwbouwwoningen in het betaalbaardere segment (tot circa € 450.000) verkopen nog wel goed volgens ontwikkelaars, maar ook daar zien ze minder voorinschrijvingen.

Appartementencomplex verkocht aan belegger

Heijmans is niet de enige die de koers bij een nieuwbouwproject wat heeft moeten bijstellen. Ontwikkelaar Van Wijnen verkocht onlangs in Hengelo een heel appartementencomplex in één klap voor een lagere prijs aan een belegger om maar door te kunnen met de bouw. Het complex met 24 woningen langs de Laan Hart van Zuid stond aanvankelijk te koop voor particulieren met vraagprijzen vanaf € 308.000, maar die verkoop liep niet zo hard. Toen een belegger interesse toonde in de huizen besloot de ontwikkelaar eieren voor zijn geld te kiezen.

Ook woningontwikkelaar BPD denkt dat betaalbaar bouwen de sleutel is om de woningbouw aan de gang te houden. ‘Maar daar koersen we al een paar jaar op’, zegt Janssen. Hij heeft daarbij goede hoop dat de hoge energierekening mensen uiteindelijk toch richting nieuwbouw gaat duwen. Nieuwe huizen zijn immers goed geïsoleerd en hebben doorgaans een hoog energielabel. “Wij verwachten dat die duurzaamheid op den duur een aanjagende rol gaat hebben”, zegt Janssen.

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/starters-blijven-optimistisch-maar-aantal-vergunningen-voor-nieuwbouw-daalt/