Algemeen

Prijzen bestaande koopwoningen in juni én in het tweede kwartaal lager

prijzen van bestaande koopwoningen

De prijzen van bestaande koopwoningen waren volgens het CBS en het Kadaster in juni gemiddeld 5,5% lager dan in juni vorig jaar. De daling is vrijwel gelijk aan die van een maand eerder. Maar ook in het tweede kwartaal daalden de prijzen.

Het Kadaster registreerde in juni 16.585 woningtransacties. Dat is 6% meer in vergelijking met juni vorig jaar. In het eerste halfjaar verkochten makelaars 84.937 woningen, 7% minder dan in dezelfde periode van 2022. En over het tweede kwartaal bekeken was sprake van een daling van 6,1%.

Ten opzichte van mei lichte prijsstijging

Het CBS geeft aan dat er signalen zijn dat de daling van de huizenprijzen tot een einde komt. Ten opzichte van mei steeg de prijsindex bestaande koopwoningen in juni namelijk met 0,2%. De prijsstijging volgt op een periode van vier maanden met een daling. En de prijzen in juni waren 0,2% hoger dan in mei. Onlangs bleek ook uit cijfers van de NVM dat de huizenprijzen weer in de lift zitten.

Artikel gaat verder onder de grafiek

Ook cijfers over tweede kwartaal laten een daling zien

Maar: het CBS en het Kadaster keken ook naar cijfers over het tweede kwartaal. Daaruit komt naar voren dat de huizenprijzen tussen begin april en eind juni gemiddeld 5,2% lager waren dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat was voor het eerst in negen jaar. In vergelijking met het eerste kwartaal van 2023 daalden de prijzen met 1,9%.

Uitschieter was de provincie Utrecht, met een daling van maar liefst 8,7%. De kleinste daling was er in Zeeland, met een min van 2,7%. Ook ten opzichte van het eerste kwartaal van 2023 daalden in alle provincies de prijzen van bestaande koopwoningen.

In vrijwel alle provincies minder woningtransacties

Het aantal bestaande koopwoningen dat in Nederland van eigenaar wisselde in het tweede kwartaal van 2023 bedroeg 44.500. Dat was 6,1% minder dan een jaar eerder. In op een na alle provincies was het aantal woningtransacties lager. Met 16,1% was de daling het grootst in Limburg. De enige provincie waar meer bestaande koopwoningen van de hand gingen was Drenthe (0,6%).

Grootste prijsdaling in gemeente Utrecht

Ook in de vier grootste steden waren de prijzen van bestaande koopwoningen lager dan in hetzelfde kwartaal van 2022. Utrecht noteerde in het tweede kwartaal van 2023 met 12,3% de grootste daling. Alleen in Rotterdam was de daling met 4,8% kleiner dan gemiddeld in Nederland. Daarnaast daalden in alle vier de steden de prijzen in vergelijking met het eerste kwartaal van 2023.

Wat de woningtransacties in de vier grootste steden betreft is het beeld in het tweede kwartaal van 2023 wisselend. In Rotterdam en Utrecht gingen er minder woningen van de hand dan een jaar eerder, maar in Amsterdam en Den Haag meer. In het eerste kwartaal van 2023 lag in alle vier de steden het aantal transacties lager dan in hetzelfde kwartaal van 2022.

Artikel gaat verder onder de grafiek

Prijsdaling appartementen opnieuw het grootst

Van alle woningtypen waren de prijzen en het aantal transacties lager dan een jaar eerder. Net als in het eerste kwartaal was in het tweede kwartaal van 2023 de prijsdaling het grootst bij de appartementen (-6,5%). Van vrijstaande woningen was de prijsdaling het kleinst (-4,3%), maar de daling van het aantal woningtransacties het sterkst. Het kleinst was de daling van het aantal transacties bij hoekwoningen.

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/prijzen-bestaande-koopwoningen-in-juni-55-en-in-het-tweede-kwartaal-52-lager/