Algemeen

Minder bezwaren tegen WOZ-waarde verwacht

WOZ-waarde

Dit jaar komen er minder bezwaren op de vastgestelde WOZ-waarde van woningen, verwachten de Waarderingskamer en Vereniging Eigen Huis (VEH). Dat meldt NOS.nl.

Vorig jaar was de stijging van de WOZ-waarde aanzienlijk ten opzichte van de jaren ervoor. De gemiddelde WOZ-waarde was toen €369.000. Dat was ruim 16% hoger dan een jaar eerder en de hoogste waarde ooit, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in juli vorig jaar. De stijging kwam hard aan bij huiseigenaren, vooral omdat de meetdatum voor de WOZ-waarde 1 januari 2022 was, in een periode waarin de huizenprijzen veel hoger lagen dan een jaar later.

Tekst gaat verder onder de afbeelding:

WOZ-waarde

Dit jaar stijgt WOZ-waarde 2,8%

Het gevolg was een recordaantal (ongeveer 675.000 woningen) bezwaren bij gemeenten tegen de hoogte van de vastgestelde WOZ-waarde. De WOZ-waarde dient als richtlijn voor de hoogte van (gemeentelijke) belastingen.

Dit jaar is de gemiddelde stijging van de WOZ-waarde 2,8%, wat een stuk lager is dan vorig jaar. Voor dit jaar verwachten VEH en de Waarderingskamer daarom minder bezwaren. “Vorig jaar schrokken mensen erg van die 17%. Een lager percentage voelt beter”, zegt Hans André de la Porte van VEH.

Nieuwe regels bezwaarbureaus

Ook is er dit jaar minder actie te verwachten omdat er nieuwe regels zijn voor bureaus die bemiddelen in het maken van bezwaar. Vorig jaar werd nog in de helft van de gevallen een bezwaar ingediend door zo’n bureau. De bureaus werkten op no-cure-no-pay-basis en ontvingen soms honderden euro’s proceskostenvergoeding van een gemeente als ze een zaak wonnen.

De kosten liepen hierdoor voor gemeenten soms zo hoog op, dat ze een oproep deden aan hun inwoners om niet via een bureau, maar zelf bezwaar in te dienen. Dat gebeurde onder meer in Deventer, Arnhem en Haarlem. Ze wezen erop dat door de procedures van bureaus gemeenschapsgeld onnodig wegvloeide.

Dat is nu veranderd: de overheid heeft de vergoedingen inmiddels met 75% verlaagd en bovendien betaalt de gemeente ze nu direct uit aan de huiseigenaar.

Ander businessmodel

De Waarderingskamer, die toezicht houdt op de WOZ, ziet dat de businessmodellen van de bezwaarbureaus hierdoor aan het veranderen zijn. “Bureaus kijken hoe ze processen kunnen automatiseren. Zo hopen ze er toch nog een boterham aan te verdienen”, zegt Ruud Kathmann van de Waarderingskamer. Ook ziet hij dat bedrijven stoppen. “Die vinden deze markt niet meer interessant.”

Het bureau WOZ-Consultants diende vorig jaar nog 14.000 bezwaren in namens particulieren. Directeur Jos Oosters bevestigt dat de werkwijze inmiddels is veranderd en dat hij hierdoor nog maar op zo’n 200 klanten rekent. Zij betalen van tevoren €300, onafhankelijk van de uitkomst. Daarom zou het kunnen dat een huiseigenaar meer kwijt is aan kosten van het bureau, dan dat het bezwaar uiteindelijk oplevert.

 

 

 

 

 

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/minder-bezwaren-tegen-woz-waarde-verwacht/