Algemeen

Overweeg een carrière als Register-Taxateur Landelijk en Agrarisch Vastgoed

Register-Taxateur Landelijk en Agrarisch Vastgoed

De agrarische sector bevindt zich in een periode van ingrijpende veranderingen, gedreven door Europese verplichtingen op het gebied van natuur (stikstof), water en klimaat. Het belang van gekwalificeerde taxateurs die deze ontwikkelingen kunnen begrijpen en objectief kunnen beoordelen, wordt steeds groter. Wat betekent het om een opleiding te volgen tot Register-Taxateur Landelijk en Agrarisch Vastgoed?

Van bedrijfsstakingen tot hightech landbouw, biologische landbouw en landschapsbeheer. Deze ontwikkelingen vragen om taxateurs die gespecialiseerd zijn in het taxeren van agrarische objecten binnen de context van deze sterk veranderende sector. Voor een agrarische ondernemer is een taxatie van zijn of haar grond en/of bedrijf essentieel om plannen te realiseren. Zo is bij overname, verkoop, (her)financiering, vergroting of verplaatsing een taxatierapport een randvoorwaarde.

Investeer in de toekomst

Een opleiding tot Register-Taxateur Landelijk en Agrarisch Vastgoed is een slimme investering in de toekomst. De overheid stuurt namelijk op een forse transitie van het landelijk gebied, wat veel impact kan hebben op de ontwikkeling van de sector. Met de nadruk op duurzaamheid, natuurbescherming en klimaatadaptatie zal de vraag naar gekwalificeerde taxateurs verder toenemen. De Vervolgopleiding Taxateur Landelijk en Agrarisch Vastgoed is een specialistische vervolgopleiding die voortbouwt op de kennis die is verworven tijdens de Basisopleiding Vastgoeddeskundige.

Ins en outs van taxatieleer

Het beroep van Register-Taxateur is gebonden aan (inter)nationale regels en standaarden. Tijdens de opleiding doe je inzichten op in de geldende normen en ga je met de docent en medecursisten in gesprek over hoe je het werk op een ethische, objectieve en onafhankelijke manier kunt uitvoeren. Je leert over de fundamentele taxatiebeginselen en het begrippenkader van de taxatieleer, specifiek toegepast op landelijk en agrarisch vastgoed.

Zo maak je kennis met de European Valuation Standards (EVS) en de regelgeving die door het Nederlands Register Vastgoed Taxateurs (NRVT) is opgesteld. Verder leer je hoe het taxatieproces is gestructureerd. Na de opleiding weet je ook hoe je de verschillende taxatiemethoden en rekentechnieken kunt toepassen.

Doe vakkennis op

Om landelijk en agrarisch vastgoed te kunnen waarderen, moet je op de hoogte zijn van de wettelijke regelgeving rond de koop van dit type vastgoed en de daarmee samenhangende fiscale regels. Deze regelgeving komt in de Vervolgopleiding Taxateur Landelijk en Agrarisch Vastgoed uitgebreid aan bod. Daarnaast leren onze docenten je meer over huisvestingssystemen, bodemkunde en duurzaamheid.

Bezoek vastgoedobjecten

Tijdens de opleiding tot taxateur werk je zelfstandig én in samenwerking met anderen aan het uitwerken van opdrachten waarin de kerntaken van de taxateur centraal staan. Zo ga je aan de slag met het waarderen van een aantal landelijke en agrarische vastgoedobjecten. Hiervoor bezoek je ook twee objecten in het werkveld. Je krijgt feedback van de docent en mede-cursisten om je taxaties nóg beter te maken. Ook komt het communiceren met opdrachtgevers en andere belanghebbenden aan bod.

Vervolg: het NRVT Meester-Gezel-Traject

De examens van alle taxateursopleidingen worden afgenomen door NIVEX. Dat geldt ook voor de Vervolgopleiding Taxateur Landelijk en Agrarisch Vastgoed. Exameninstelling NIVEX is erkend door het Nederlands Register Vastgoed Taxateurs (NRVT). Na het behalen van het Basisdiploma Taxateur Landelijk en Agrarisch Vastgoed ben je toelaatbaar tot het verplichte meester-gezel-traject van het NRVT. Tijdens dit traject doe je onder begeleiding van een ervaren Register-Taxateur praktijkervaring op en kun jij je vaardigheden als taxateur verder ontwikkelen. Het meester-gezel traject wordt afgesloten met een portfolio-assessment.

OVGP: jouw route tot Register-Taxateur

Bij OVGP leer je zowel gezamenlijk als individueel, en zowel online als offline. Maar altijd onder begeleiding van topprofessionals uit de branche. De Vervolgopleiding Taxateur Landelijk en Agrarisch Vastgoed biedt je een solide basis, zodat jij straks kunt uitblinken als Register-Taxateur in deze boeiende sector.

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/overweeg-een-carriere-als-register-taxateur-landelijk-en-agrarisch-vastgoed/