Algemeen

Hypotheekrentes bereiken laagste punt van 2024

Hypotheekrentes bereiken laagste punt van 2024

De gemiddelde hypotheekrentes voor 10, 20 en 30 jaar vast liggen momenteel op het laagste punt van 2024. Bovendien zit er weinig beweging in. Dat meldt Van Bruggen Adviesgroep.

Goed nieuws voor huizenkopers. De meest populaire rentevaste periode, 10 jaar, is gezakt naar 3,78%, hetzelfde niveau als van januari en februari. De verwachting is dat de rente daar deze week nog onder gaat komen.

Ook de gemiddelde 20 en 30 jaar vaste hypotheekrentes hebben hun laagste punt bereikt, met 4,08% respectievelijk 4,19% . Alleen het gemiddelde tarief voor 5 jaar vast (3,75%) heeft dit jaar nog niet het laagste punt (3,8% in januari) bereikt.

Verder valt op dat er over geheel 2024 maar heel weinig beweging zit in de hypotheekrentes. En mocht de rente veranderen, dan wordt eerder een verdere verlaging dan een verhoging verwacht.

Wachten op Fed en ECB

De inflatieontwikkeling en de rentebesluiten van centrale banken spelen daarbij een belangrijke rol. Afgelopen vrijdag kondigde Jerome Powell, president van de Amerikaanse centrale bank (Fed), aan dat hij in september de rente gaat verlagen. Vraag is nog of dat met 0,25% of met 0,5% zal zijn. Marktpartijen verwachten dat de Fed in 2024 en 2025 nog meer verlagingen zal doorvoeren, nu de inflatie bedwongen lijkt.

De Europese Centrale Bank (ECB) verlaagde in juni de depositorente al een keer met een kwart procent van 4,00% naar 3,75%. Het niveau van de rente van Fed ligt met een bandbreedte van 5,25% tot 5,5% nog een stukje hoger dan de rente van de ECB.

Verlagingen al voor groot deel verwerkt in langlopende rentes

De verlagingen van de marktrentes door de centrale banken zijn al voor een groot deel verwerkt in de hoogte van de langlopende rentes op de financiële markten. Eventuele verlagingen van de Fed en de ECB zullen daarom weinig veranderen in de langlopende rentes. Pas als de inflatieontwikkeling fors gunstiger uitpakt, kan dat leiden tot een snellere verlaging.

Concurrentie is groot op hypotheekmarkt

Hypotheekrentes volgen vaak met enige vertraging de rentes op de financiële markten. Daarbij komt dat de concurrentie op de hypotheekmarkt op dit moment groot is, en de bruto marges van hypotheekverstrekkers kleiner zijn dan de twee voorgaand jaren.

Sinds 2008 waren er niet zulke kleine verschillen tussen de gemiddelde 10-jaar vaste hypotheekrente en de 10-jaar rente voor Nederlandse staatsleningen. Aan het begin van de zomer liep dit verschil weer iets op, doordat geldverstrekkers minder hard de verlagingen van de rentes op de financiële markten volgden. Maar inmiddels is de marge weer een stukje teruggelopen en lijkt het erop dat geldverstrekkers weer veel naar elkaar kijken wat er aan hypotheekrenteverlagingen wordt doorgevoerd.

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/hypotheekrentes-bereiken-laagste-punt-van-2024/