Algemeen

Rabobank: prijsstijging in dubbele cijfers wakkert trek uit de stad aan

trek uit de stad

De snelle stijging van de huizenprijzen zorgt ervoor dat meer mensen wegtrekken uit de steden in de Randstad. Door de dalende prijzen nam de trek uit de stad de afgelopen jaren even af. Die trend lijkt nu weer voorbij.

Vooral in het noordelijke deel van de Randstad daalden de huizenprijzen in de loop van 2022 en 2023 relatief hard. Hierdoor werd het prijsverschil met andere delen van het land kleiner. Gedurende die periode kochten stedelingen in het noorden van de Randstad weer wat vaker een huis in hun eigen stad. Die trend blijkt van korte duur te zijn geweest.

Dat concluderen economen van RaboResearch, het economisch bureau van Rabobank, in hun Kwartaalbericht Woningmarkt.

Dubbele groeicijfers zetten door in 2025

De Nederlandse huizenprijzen laten voor het eerst sinds lange tijd weer ‘dubbele groeicijfers’ zien. In juli van dit jaar waren bestaande koopwoningen 10,6% duurder dan een jaar eerder. Gemiddeld betaalden kopers zo’n € 44.000 euro voor de doorsnee verkochte koopwoning.

De Rabo-economen hebben hun voorspellingen fors naar boven bijgesteld. Volgens de nieuwste voorspelling zullen de huizenprijzen over heel 2024 met 9,1% stijgen en in 2025 nog eens met 10,7%. Drie maanden geleden gingen ze nog uit van een gemiddelde huizenprijsstijging van 6,7% dit jaar en 5,2% in 2025.

“Dat we onze prijsvoorspellingen verhogen, heeft niet zozeer te maken met bijgestelde verwachtingen over bijvoorbeeld kapitaalmarktrentes, de economische conjunctuur of de werkloosheid, maar meer met de recente versnelling van de huizenprijzen”, zegt RaboResearch-woningmarkteconoom Carola de Groot. “We gaan nu uit van een groter effect van de aanhoudende woningschaarste.”

Trek uit de stad aangewakkerd

Door deze sterke prijsstijging wordt de ‘prijspremie’, het verschil tussen de opbrengst van het oude huis en de aankoopprijs van een nieuw huis, vergroot. Deze prijsprikkel kan de trek uit de stad aanzwengelen, stellen de economen van Rabobank.

Onder invloed van de hoge en stevig stijgende huizenprijzen in het stedelijke gebied van de Randstad nam de trek uit de Randstad lange tijd toe. Maar toen de prijzen gingen dalen, stokte deze trend weer. Die trend is dus nu weer gekeerd. Dat is volgens de economen van Rabobank niet verrassend. “Nu de huizenprijzen weer hard stijgen en de prijspremie voor een koophuis in de Noordelijke steden van de Randstad bovendien weer oploopt, denken we dat de trek uit de eigen stad langzaam maar zeker weer toeneemt”, aldus De Groot.

Lees ook: ‘Rabobank: daling huizenprijzen eerder voorbij dan verwacht’

Opleving aantal transacties

Ondanks een opleving in het aantal transacties dit jaar blijft het aanbod schaars. Dit zet de doorstroming op de woningmarkt onder druk. De Groot voorziet over heel 2024 197.000 transacties, met een lichte daling naar 186.000 verkochte woningen in 2025.

De nieuwbouwsector lijkt zich te herstellen, met een stijging van het aantal verkochte nieuwbouwwoningen, verleende bouwvergunningen en gestarte bouwprojecten. “We verwachten dat deze ontwikkeling doorzet. Maar het is onwaarschijnlijk dat de overheidsdoelstelling van 100.000 nieuwe huizen per jaar op korte termijn wordt gehaald”, aldus De Groot.

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/rabobank-prijsstijging-in-dubbele-cijfers-wakkert-trek-uit-de-stad-aan/