Algemeen

Eigen huis gekocht: drie belangrijke verzekeringen om te overwegen

Een huis kopen is een leuke en spannende mijlpaal in je leven. Eindelijk een plekje voor jezelf! Maar voordat je de sleutel in je handen hebt, moet je nog wat belangrijke keuzes maken. Voor welke soort hypotheek kies je en onder welke voorwaarden ga je bieden?

Zodra je bod geaccepteerd is, is het verstandig om de verschillende verzekeringen onder de loep te nemen. Zo zorg je dat je woning én je financiële situatie goed beschermd zijn als niet alles loopt zoals je hoopt. Maar aan welke verzekeringen moet je eigenlijk allemaal denken? In dit artikel lichten we er drie uit.

Opstalverzekering

Bij het afsluiten van een hypotheek kan de geldverstrekker je verplichten om een opstalverzekering af te sluiten. Met zo’n verzekering verzeker je alle ‘vaste onderdelen’ van je woning en tuin. Denk bijvoorbeeld aan je houten vloer, zonwering, ramen en de zonnepanelen op je dak. Ook je schuur, garage en carport vallen onder deze verzekering.

De opstalverzekering keert een vergoeding uit bij verschillende soorten schade. Onder andere brandschade, inbraak, diefstal, stormschade, waterschade en glasschade zijn in de meeste gevallen gedekt. Er zijn uitzonderingen. Zo keren verzekeraars vaak niks uit als er sprake is van slecht onderhoud, slijtage, ouderdom, verrotting of roest.

Lees ook: Hypotheekrentes bereiken laagste punt van 2024

Inboedelverzekering

Naast de opstalverzekering, die schade aan de woning dekt, is het verstandig een inboedelverzekering af te sluiten. Deze verzekering dekt diefstal en schade aan je bezittingen in huis door brand, water en storm. Het gaat dan om de losse spullen in je woning, zoals je meubels, elektronica en andere waardevolle bezittingen, maar ook je tuinmeubelen en de fiets in je schuur is verzekerd met de inboedelverzekering.

Overlijdensrisicoverzekering

Je wilt er natuurlijk niet aan denken, maar door een ongeval of een ziekte kun je plotseling overlijden. Als je samen een huis koopt, kan dit grote financiële gevolgen hebben voor je overgebleven partner. De hypotheekkosten en vaste lasten blijven voor hem of haar namelijk gewoon doorlopen.

Met een overlijdensrisicoverzekering afsluiten bescherm je je nabestaanden tegen financiële zorgen in deze situatie. Deze verzekering keert namelijk een vooraf vastgesteld bedrag uit aan je nabestaanden als je tijdens de verzekeringsperiode komt te overlijden. Vroeger werd de overlijdensrisicoverzekering vaak verplicht door de hypotheekverstrekker, maar dit is lang niet altijd het geval.

Zorgeloos leven in je eigen huis

Door het afsluiten van woonverzekeringen, bereid je jezelf zo goed mogelijk voor op onvoorziene omstandigheden. Je nieuwe huis en je geliefde spullen kunnen namelijk altijd schade oplopen, hoe voorzichtig je ook bent. En als er iets gebeurt, dan wil je dit natuurlijk zo snel mogelijk oplossen.

Lees ook: Alleenstaande starter: €150.000 eigen geld nodig voor appartement

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/eigen-huis-gekocht-drie-belangrijke-verzekeringen-om-te-overwegen/