Algemeen

Laagste aantal nieuwbouwwoningen sinds 2018

nieuwbouwwoningen

In de eerste zes maanden van dit jaar zijn 32.700 nieuwe woningen gebouwd. Dat is het laagste aantal in zes jaar tijd. Vorig jaar kwamen er in het eerste half jaar nog 34.000 nieuwbouwwoningen bij.

Van deze nieuwbouwwoningen is 23.700 een koop- of particuliere huurwoning. Ruim 8.200 nieuwe woningen zijn gebouwd door woningcorporaties. Van 800 woningen is onbekend wie de eigenaar is, blijkt uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Woningcorporaties hebben zodoende het afgelopen half jaar wel flink meer woningen kunnen bouwen.

Dat er zo weinig nieuwbouw bijkomt, is te verklaren door het teruglopen van vergunningen voor nieuwbouw in 2023. Vorig jaar is voor 26.000 koopwoningen een vergunning afgegeven, dat is 15% minder dan in 2022. Dit kwam onder meer door strengere stikstofregels.

Tekst gaat verder onder de grafiek:

nieuwbouwwoningen
Bron: AD/CBS

Minder vergunningen nieuwbouwwoningen

Die afname van bouwvergunningen vertaalt zich nu in minder nieuwbouw, legt hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het CBS uit in het AD. In de CBS-cijfers zijn nieuwe woningen door transformatie of woningdelen niet meegenomen, maar ook als die erbij worden geteld is het kabinetsdoel van 100.000 woningen per jaar voor dit jaar nog niet in zicht. Van Mulligen: “Als de 100.000 gehaald moet worden, moet er in de tweede helft een tandje bij.”

Het CBS ziet grote verschillen per gemeente. Zo zijn in onder meer IJsselstein en De Bilt alle nieuwbouwwoningen die er in het afgelopen half jaar bijkwamen corporatiewoningen. Maar in Leiden daarentegen zijn 500 woningen opgeleverd in de particuliere sector en kwam er geen enkele woning in de sociale sector bij.

Bouwvergunningen weer in de lift

Dit jaar worden er weer meer bouwvergunningen afgegeven. In het tweede kwartaal waren dit er 18.800. De hypotheekrente is aan het dalen en het vorige kabinet heeft nog subsidies verstrekt om nieuwbouwplannen weer op gang te krijgen.

Koopwoningen weer duurder

Koopwoningen kostten in augustus ruim €466.000, 11,2% duurder dan een jaar eerder. Het is de grootste prijsstijging in twee jaar tijd, blijkt uit cijfers van het CBS en het Kadaster. De prijzen lagen in augustus gemiddeld 5,7% hoger dan bij de vorige piek in juli 2022. Ten opzichte van juli 2024 stegen de prijzen in augustus met 1,1%.

12% meer transacties bestaande koopwoningen in augustus

Het Kadaster registreerde in augustus 17.915 woningtransacties. Dat is ruim 12% meer dan een jaar eerder. In de eerste acht maanden van dit jaar zijn 128.908 woningen verkocht, ruim 11% meer dan een jaar eerder.

De gemiddelde transactieprijs voor een bestaande koopwoning bedroeg in augustus €466.207. Voor het bepalen van prijsontwikkelingen van bestaande koopwoningen wordt niet de transactieprijs, maar de prijsindex gebruikt.

 

 

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/laagste-aantal-nieuwbouwwoningen-sinds-2018/