Algemeen

Biedverzekering steeds populairder door opkomst bieden zonder voorbehoud

biedverzekering

De biedverzekering is in opkomst nu huizenkopers steeds vaker bieden zonder voorbehoud van financiering. Deze verzekering dekt het risico af dat bij bieden zonder financiering de financiering van de hypotheek niet wordt goedgekeurd en de potentiële koper een waarborgsom moet betalen aan de verkopende partij.

Twee partijen bieden zo’n biedverzekering aan, BNP Paribas Cardif en Nationale Waarborg. De biedverzekering van BNP Paribas Cardif, die onder andere via Frits afgesloten kan worden, kost volgens berekeningen van het FD.nl €850, plus €250 administratiekosten en, afhankelijk van de woning, €175 tot €275 voor een bankgarantie. Daarvoor krijgt de verzekerde na screening van zijn financiële gegevens een bedrag door dat hij kan bieden op de woning, zonder de voorwaarde te stellen dat hij de hypotheek nog moet regelen. Als  na acceptatie van het bod blijkt dat het toch niet lukt de hypotheek af te sluiten, dan betaalt de verzekeraar de bankgarantie van doorgaans 10% van de koopsom.

BNP Paribas Cardif verkoopt naar eigen zeggen enkele honderden van deze verzekeringen per maand. “Vier op de tien klanten lukt het ook daadwerkelijk een woning te kopen”, zegt hoofd sales en businessdevelopment Guido Wassink tegenover FD.nl.

Bieden zonder voorbehoud niet meer weg te denken

Nationale Waarborg is geen voorstander van het bieden zonder voorbehoud van financiering, schrijft am.web.nl. Maar zij zien ook dat het in de huidige woningmarkt onontkoombaar is om te bieden zonder voorbehoud van financiering om een kans te maken bij de verkopende partij. Om starters toch een kans te geven, bieden zij voor een paar honderd euro het BankGarantieZeker-certificaat aan. Het aanvraagproces is echter streng.

Over de risico’s van een biedverzekering verschillen de meningen. Dennis van Lieshout, hypothecair planner bij Freek Hypotheek, zegt tegenover amweb dat er geen risico’s kleven aan een biedverzekering. “De gebruiker hoeft geen doorlopende of terugkerende premie te betalen. Je betaalt eenmalig een paar honderd euro en daarmee koop je het risico af voor het geval een hypotheekaanvraag onverhoopt wordt afgewezen. Bovendien zijn er geen kosten verbonden aan de verzekering als er geen koopovereenkomst kan worden getekend. Een dergelijke verzekering geeft de koper mijn inziens rust.”

‘Risico ligt steeds meer bij de koper’

Nic Vrieselaar, woningmarkteconoom bij de Rabobank, is kritisch, blijkt uit het radioprogramma Geld of je Leven (EO). “Er gaat een groot risico gepaard met het kopen van een huis. Daarom hebben we ook dat voorbehoud van financiering. Dan deel je eigenlijk een beetje het risico tussen koper en verkoper. De kans bestaat dat als de biedverzekering de norm wordt, het risico steeds meer bij de koper ligt. Dat je echt zo’n product nodig hebt om überhaupt te bieden op een huis. En dan zijn die risico’s misschien wel een beetje oneerlijk verdeeld tussen huizenkoper en huizenverkoper.”

Thomas de Leeuw werkt bij Hypotheekadviseur Frits, die de biedverzekering aanbiedt. De Leeuw tegenover de EO: “Een van de redenen waarom we met die verzekering begonnen zijn is dat we mensen zagen die ook zonder dat ze het helemaal goed uitgezocht hadden, en zonder dat ze gedekt waren door verzekering, het (bieden zonder voorwaarden, red.) alsnog deden uit een soort van wanhoop. En dan het risico liepen heel veel geld kwijt te zijn.”

Snelheid een pluspunt van de biedverzekering

Voordeel van de biedverzekering is dat een woningkoper de concurrentie voor is met een dergelijke verzekering. Nog een pluspunt is snelheid. Banken doen er gemiddeld zes weken over om te besluiten of iemand een hypotheek kan betalen, de biedverzekering geeft binnen 24 uur zekerheid.

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/biedverzekering-in-opkomst-maar-huizenkopers-kennen-het-nog-nauwelijks/