Algemeen

Steeds meer starters vragen hypotheek aan

hypotheek starters

Het aantal starters dat een hypotheek aanvraagt, is in het derde kwartaal flink gestegen. Ruim de helft van alle hypotheekaanvragen voor de aankoop van een woning komt van starters tot 35 jaar.

Ook het totale aantal hypotheekaanvragen zit weer in de lift. In Q3 van dit jaar zijn 10% meer aanvragen gedaan dan in dezelfde periode vorig jaar, meldt De Hypotheker.

Jongeren tot 35 jaar zijn goed voor 56% van alle aanvragen voor een hypotheek om een woning te kunnen kopen. Ruim 80% van de aanvragers in die categorie koopt voor het eerst een huis.

Stijgende huizenprijzen

Dat is opvallend, omdat de huizenprijzen intussen flink blijven stijgen. Vooral voor alleenstaande huizenkopers blijft een eigen koopwoning moeilijk betaalbaar. Een koopwoning kost nu gemiddeld €466.000. Het gemiddelde hypotheekbedrag voor de aankoop van een huis ligt nu op €346.262. Dat is 8% meer dan in Q3 van 2023.

Het aantal transacties blijft intussen onverminderd hoog, zegt De Hypotheker. De aanhoudende vraag duidt op een oververhitte woningmarkt, waarin de overheid moet blijven inzetten op

Ook meer bejaarde koopstarters

Maar De Hypotheker ziet niet alleen een groei onder jonge koopstarters, ook het aandeel aanvragen door ouderen dat voor het eerst een huis koopt, neemt toe. Zo kocht één op de vijf huizenkopers in de leeftijd van 45 tot 55 jaar in de afgelopen drie maanden zijn of haar eerste huis. Eén op de tien huizenkopers was 55-plusser. Van alle aanvragen voor de aankoop van een woning koopt een derde alleen een woning en twee derde samen met een partner.

Minder hypotheken voor verbouwen

Twee derde van de hypotheekaanvragen betreft de aankoop van een woning. Dat aandeel is het afgelopen kwartaal met 6% toegenomen. Dat komt vooral door de licht gedaalde rente en stijgende inkomens, aldus De Hypotheker.

Tekst gaat verder onder de afbeelding:

hypotheek starters
Bron: De Hypotheker

Voor het afsluiten van een hypotheek om de woning te verbouwen of verduurzamen, is op dit moment veel minder belangstelling. In het afgelopen kwartaal ging het om 12% van de aanvragen. Dat is een daling van 37% ten opzichte van het derde kwartaal een jaar geleden.

Mogelijk speelt onzekerheid over nieuwe plannen van het kabinet over duurzaamheid een rol, geeft De Hypotheker aan. Zo hield de vorige regering nog vast aan het afbouwen van de salderingsregeling voor zonnepanelen, terwijl het nieuwe kabinet in mei besloot de regeling in 2027 in een keer af te schaffen.

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/steeds-meer-starters-vragen-hypotheek-aan/