Algemeen

CBRE: tekort aan studentenkamers steeds nijpender

CBRE: tekort aan studentenkamers wordt steeds nijpender

Het kamertekort onder studenten neemt de komende jaren verder toe, zegt vastgoedadviseur CBRE na eigen onderzoek. Deze conclusie staat haaks op het bericht van Kences van vorige maand dat de krapte onder studentenhuisvesting juist zou afnemen.

Kences en het ministerie van Ruimtelijke Ordening waren enkele weken geleden optimistisch: het kamertekort daalt de komende jaren langzaam, door een combinatie van meer aanbod en minder vraag. Vooral nieuwbouw draagt daaraan bij, blijkt uit de Landelijke Monitor Studentenhuisvesting 2024.

CBRE komt tot een heel andere conclusie: studenten wonen in grote mate in reguliere huurwoningen en juist het aanbod hiervan daalt de komende jaren sterk. De toekomstige pijplijn aan studentenaccommodatie waar het ministerie over spreekt, moet volgens CBRE verdubbeld worden om de tekorten in studentenhuisvesting weg te werken.

Type studentenhuisvesting is divers

Iets meer dan de helft van de studenten in Nederland woont op zichzelf, blijkt uit het CBRE-rapport. Het type huisvesting varieert sterk: een derde van de uitwonende studenten woont in woningen van private verhuurders, die niet specifiek voor studenten bedoeld zijn.

Juist dit type woningen loopt als gevolg van nieuwe fiscale maatregelen een grotere kans om uit het aanbod te verdwijnen. Denk aan het strengere box-3-regime, de aanscherping van de eisen voor onzelfstandige verhuur en de verruiming van het gereguleerde middensegment.

Tekst loopt door onder de afbeelding

‘Studenten concurreren met werkenden’

Thomas Westerhof, Head of Residential Investment Properties CBRE: “Studenten concurreren in deze steeds krapper wordende markt met werkenden, waardoor zij vaker het onderspit delven in hun zoektocht. Hoewel er meer studentenkamers bijkomen, is de verwachting dat het aanbod op de reguliere markt dusdanig daalt, dat de huisvestingssituatie in de meeste studentensteden de komende jaren juist verergert.”

Tekorten lopen op

In steden zoals Amsterdam, Groningen, Tilburg en Rotterdam dreigt door de cocktail van krimpend regulier aanbod en beperkte aanwas van nieuwe studentenhuisvesting, al op korte termijn een nijpend tekort. Ook in kleinere studentensteden met een zeer beperkte voorraad aan studentenhuisvesting, zoals Haarlem, Zwolle en Den Bosch, gaat de situatie voor studenten verergeren, aldus CBRE.

Kortom, zonder doeltreffende en realistische maatregelen die het aanbod van studentenwoningen bevorderen zal het tekort aan studentenwoningen blijven groeien, aldus het rapport.

Instroom buitenlandse studenten beperken

Om de druk op de studentenhuisvestingsmarkt enigszins te temperen, wil het kabinet de instroom van buitenlandse studenten beperken. Het gaat inmiddels om 13,7% van de studenten. Maar het moet nog blijken of deze maatregel op korte termijn voor verlichting kan zorgen. Omdat universiteiten financieel, maar ook vanuit academisch perspectief, nog steeds gebaat zijn bij internationale studenten, zouden ze zichzelf met een minder grote instroom in de voet schieten, zegt het CBRE.

Lees ook: ‘Bouw kamers voor studenten en schaf toeslag studio’s af’

‘Herzien het WWS-puntenstelsel’

In het rapport wordt gepleit voor meer nieuwbouw over de hele breedte van de woningmarkt en het faciliteren van gunstige randvoorwaarden voor het verhuren en bouwen van studentenwoningen. Thomas Westerhof: “Met name een herziening van het WWS-puntenstelsel voor onzelfstandige woningen en het wegnemen van barrières voor (tijdelijke) nieuwbouw kan voor verlichting van het kamertekort zorgen.”

Andere mogelijkheid zijn tijdelijke of flexibele woonlocaties. Daar zijn studenten de ideale huurders voor. Maar: “het is daarbij essentieel om barrières in het opzetten van dit soort locaties, zoals NIMBY-bezwaren, weg te nemen”, aldus het onderzoeksrapport.

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/cbre-tekort-aan-studentenkamers-steeds-nijpender/