Algemeen

Subsidieregeling verduurzaming aantrekkelijker voor particuliere verhuurder

SVOH

De Subsidieregeling Verduurzaming en Onderhoud Huurwoningen (SVOH) voor particuliere verhuurders wordt verlengd van 31 december 2025 naar 31 december 2029. Ook wordt de regeling uitgebreid en vereenvoudigd. Dat meldt het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening.

Door de verlenging wordt het aantrekkelijker om met gebruik van de SVOH huurwoningen te verduurzamen. De uitbreiding en vereenvoudiging loont voor particuliere verhuurders vooral vanwege de invoering van de Wet betaalbare huur sinds 1 juli 2024. Het energielabel weegt daardoor zwaarder mee in het woningwaarderingsstelsel (WWS).

Minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening heeft de regelingswijziging voorgelegd aan de Tweede Kamer. De planning is om de definitieve regeling in januari 2025 open te stellen.

Nog veel geld voor verduurzaming huurwoningen

Van de oorspronkelijk €152 miljoen aan beschikbaar budget was op 30 september nog ruim €141 miljoen beschikbaar. Er is dus nog veel ruimte om aanvragen te doen. Om te zorgen dat de wijzigingen van de SVOH zoveel mogelijk aansluiten bij de wensen van de doelgroep, zijn suggesties gevraagd bij marktpartijen en belangenorganisaties zoals Vastgoed Belang, de Vereniging van Institutionele Beleggers in Vastgoed (IVBN) en monumentenorganisaties.

De belangrijkste wijzigingen van de SVOH:

  1. De aanvraagprocedure is vereenvoudigd doordat subsidie voor een warmtepomp of zonneboiler uit de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) is gehaald en is ondergebracht bij de SVOH. Hiermee ontstaat één loket voor alle maatregelen waardoor de aanvrager eerder voldoet aan de eis van twee maatregelen. Vanaf twee maatregelen komt de aanvrager in aanmerking voor een hoger subsidiebedrag.
  2. De maximumbedragen zijn verhoogd van €6.000 per huurwoning naar €10.000 per huurwoning, respectievelijk €15.000 inclusief een warmtepomp of zonneboiler.
  3. Het huidige maximum subsidiebedrag van €400.000 totaal per verhuurder is vervallen.
  4. Bedragen boven de €25.000 kunnen voortaan vooraf worden aangevraagd. Deze grens lag eerder op €125.000.
  5. Subsidie is ook mogelijk wanneer bestaande huurwoningen worden gesplitst in twee huurwoningen.
  6. Er komen verbeteringen voor monumentenverhuurders. Zo is het Duurzaam Monumentenadvies (Dumo) als energieadvies geïntroduceerd en komen kleine (hofjes-)huurwoningen sneller in aanmerking voor subsidie.
  7. Tot slot is de regeling langer opengesteld: van 31 december 2025 naar 31 december 2029.

Betaalbaarheid en verbeteren woonkwaliteit

In het Regeerprogramma is benoemd dat er maatregelen worden genomen om particuliere verhuur aantrekkelijker te maken. Private verhuurders, waaronder veel particuliere beleggers, helpen bij het verduurzamen van huurwoningen, is daar onderdeel van. Dit draagt bij aan de betaalbaarheid en woonkwaliteit voor huurders. De langere openstelling van de SVOH sluit aan bij de aangekondigde wettelijke eis dat alle huurwoningen met E, F en G label worden uitgefaseerd per 2029.

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/subsidieregeling-verduurzaming-aantrekkelijker-voor-particuliere-verhuurder/