Algemeen

ING verwacht dat de stijging van de huizenprijzen in 2025 afzwakt

ING huizenprijzen 2025

ING verwacht dat de huizenprijzen in 2025 verder stijgen, maar minder hard dan dit jaar. Voor volgend jaar verwacht de bank een stijging van 5,5%.

Eind dit jaar liggen de prijzen naar verwachting zo’n 12% hoger dan eind vorig jaar. Eerder dit jaar ging de bank nog uit van een stijging tot 8%.

ABN Amro stelde haar raming van de stijging van de huizenprijzen vorige week bij van 5 naar 7%. ING Research verwacht dat de huizenprijzen in 2025 verder doorstijgen om drie redenen:

  • 1 Hogere leencapaciteit

De bank verwacht in de eerste plaats dat de maximale leencapaciteit volgend jaar hoger ligt dan dit jaar, ondanks de strengere hypotheeknormen van het Nibud voor 2025 gaan gelden. Ook denkt ING dat de cao-lonen in het derde kwartaal van volgend jaar ongeveer 4% hoger liggen dan in het afgelopen kwartaal. Bij ongeveer gelijkblijvende kapitaalmarktrentes leidt dat volgend jaar tot een iets hogere leencapaciteit vergeleken met nu. Dit heeft een opwaarts effect op de huizenprijzen.

  • 2 Aanhoudende krapte op de woningmarkt

Ten tweede verwacht de bank dat de krapte op de woningmarkt in 2025 aanhoudt. Het aanbod van de te koop staande woningen is beperkt en dat zorgt voor zeer weinig keuzemogelijkheden onder kopers. Verwachte prijsstijgingen door woningzoekers

  • 3 Verwachte prijsstijgingen door woningzoekers

Ten derde dragen de verwachtingen over huizenprijsstijgingen door woningzoekers bij aan daadwerkelijke huizenprijsstijgingen. Het deel woningzoekers dat volgend jaar een huizenprijsstijging verwacht, nam in het afgelopen jaar flink toe. Doordat woningzoekers een huizenprijsstijging verwachten, zijn ze mogelijk bereid meer te bieden voor een koopwoning.

Steeds meer huurwoningen worden koopwoningen

Desalniettemin denkt ING dat het de stijging van de huizen in 2025 minder hard gaat dan dit jaar. Ook hiervoor geeft de bank drie redenen:

De stijging van de leencapaciteit zwakt af: de leencapaciteit voor woningkopers stijgt volgend jaar door, maar minder hard dan dit jaar. Verder verkopen beleggers volgend jaar meer huurwoningen dan ze nu doen. Deze ontwikkeling dempt de opwaartse kracht van de huizenprijzen.

Steeds meer huurwoningen worden koopwoningen en ING verwacht dat deze trend volgend jaar doorzet. Dat draagt aan de ene kant bij aan een ruimer aanbod en meer keuzemogelijkheden, vooral voor starters. Investeerders zetten immers hun huurwoningen in de verkoop en ze bieden in mindere mate mee om woningen te bemachtigen. Tegelijkertijd zorgt deze ontwikkeling ervoor dat er kapitaal uit de woningmarkt wegstroomt.

Ten derde verwacht ING dat de werkloosheid licht oploopt.

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/ing-verwacht-dat-de-stijging-van-de-huizenprijzen-in-2025-afzwakt/