Algemeen

DNB-president Knot: draai Wet betaalbare huur terug

wet betaalbare huur

De Wet betaalbare huur pakt verkeerd uit en daarom moet het kabinet deze terugdraaien, vindt Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank (DNB). Door de wet verdwijnen te veel huurwoningen uit de markt en stijgen de huurprijzen te snel, zegt hij.

De Wet betaalbare huur is in juli van dit jaar ingegaan. Hierin staan maatregelen als een maximering van huurprijzen. Doel is om woekerprijzen tegen te gaan en zo huurders te beschermen. Een meerderheid van de Tweede Kamer stemde in april voor invoering van de wet. Eind 2023 was de invoering uitgesteld omdat beleggers toen al grote bezwaren uitten tegen de plannen van toenmalig minister van Volkshuisvesting Hugo de Jonge voor de huurmarkt.

De invoering van de huurwet heeft grote negatieve gevolgen, stelt Klaas Knot. “Ik wil niet een politiek oordeel vellen over een wet die uiteindelijk ook door het parlement is aangenomen. Maar ik kijk wel naar de consequenties”, zegt Knot in een interview met het ANP bij de jaarvergadering van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in Washington.

Hij wijst erop dat het aanbod van huurwoningen in de vrije sector met 38% is gedaald. Dat bleek vorige week uit cijfers in de Huurmonitor van Pararius. Ook minister Mona Keijzer (Volkshuisvesting) geeft aan dat de voorraad van private huurders in het eerste half jaar met 11.000 woningen is afgenomen.

Minder aanbod, hogere prijzen

Omdat het nu fiscaal minder aantrekkelijk is om woningen te verhuren, doen vooral kleine beleggers hun huurwoningen van de hand. “Die hebben naast de Wet betaalbare huur natuurlijk ook te maken met de strengere regels in box 3 en de opkoopbescherming”, zegt Knot. Hierdoor is niet alleen het aantal woningen in de vrije sector afgenomen, maar zijn ook de huurprijzen hard gestegen.

Een ander gevolg is dat grote beleggers geen brood meer zien in de bouw van middenhuurwoningen, terwijl die nodig zijn voor doorstroming op de woningmarkt. Dat zijn juist de woningen die voor veel groepen aantrekkelijk zijn, zegt Knot. “Als je deze dingen op een rij zet, dan is het moeilijk om tot een positief oordeel over deze wet te komen”, zegt Knot. Inmiddels is door de wet al veel schade aangericht, zegt hij. “Maar ja, je kent het gezegde, beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.”

Ondoordacht beleid

De Wet betaalbare huur was een van de stappen die minister De Jonge van Volkshuisvesting zag als instrument om de regie op de woningmarkt terug te pakken.

Toch was er destijds ook al kritiek: partijen als Vastgoedbelang, brancheorganisatie voor particuliere verhuurders, noemde de wet ‘een riskant resultaat van ondoordacht beleid’. Vastgoedbelang voorspelde in april een massale verkoop van huurwoningen door kleine beleggers en een stijging van huurprijzen voor woningen in het vrije segment.

Beperking renteaftrek verhuurders van tafel

Intussen is het zo goed als zeker dat een voorgenomen beperking van de renteaftrek voor kleine woningverhuurders van tafel gaat, meldt het FD. De coalitiepartijen in het kabinet vinden dat de voorgestelde beperking te ver gaat, zegt VVD-Kamerlid Wendy van Eijk. Dit is maandag besproken bij de behandeling van het Belastingplan door de vaste commissie voor Financiën in de Tweede Kamer.

De beperking van de renteaftrek zou betekenen dat verhuurders niet langer alle rentekosten tot €1 miljoen van hun belastbare winst kunnen aftrekken. Doel van de beperking is het misbruiken van die aftrek tegen te gaan. In de praktijk zijn er namelijk vastgoedbedrijven die zich opsplitsen om maximaal gebruik te kunnen maken van de regel.

VVD en BBB vinden dat het kabinet op dit gebied een tandje terug moet schakelen, zegt Van Eijk. Zij willen de renteaftrek behouden voor de vastgoedsector en daarvoor is nu ook overeenstemming binnen de coalitie.

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/dnb-president-knot-draai-wet-betaalbare-huur-terug/