Algemeen

Grootste prijsstijging in twee jaar; vooral starters kopen betaalbare woningen

woningen verkocht

De prijzen van bestaande koopwoningen lagen in september gemiddeld 11,4% hoger dan een aar eerder. Dat is de grootste stijging in ruim twee jaar. Er werden 17.662 woningen verkocht.

De prijsindex van bestaande koopwoningen lag in september 0,9% hoger dan in augustus. Dat blijkt uit het Kwartaalbericht Woningmarkt van het Kadaster en cijfers van het CBS. Sinds juni 2023 stijgen de prijzen van koopwoningen. In september 2024 lagen de prijzen gemiddeld 6,6% hoger dan de vorige piek in juli 2022.

Tekst gaat verder onder grafiek

10% meer bestaande woningen verkocht

Het Kadaster registreerde in september 17.622 woningtransacties. Dat is 9,5% meer dan een jaar eerder. In de eerste negen maanden van het jaar werden 146.530 woningen verkocht, ruim 11% meer dan een jaar eerder.

In het hele derde kwartaal registreerde het Kadaster ruim 54.000 woningtransacties. Dat is 15,3% meer dan in hetzelfde kwartaal van vorig jaar. Vergeleken met het tweede kwartaal van 2024 steeg het aantal transacties met 12,9%. De gemiddelde transactieprijs voor een bestaande koopwoning was in september € 466.890, meldt het CBS.

Tekst gaat verder onder grafiek

Voor het bepalen van prijsontwikkelingen van bestaande koopwoningen gebruikt het Kadaster niet de transactieprijs, maar de prijsindex. Bij de berekening van de prijsindex wordt rekening gehouden met kwaliteitsverschillen tussen koopwoningen. In de gemiddelde transactieprijs zit geen kwaliteitscorrectie.

Vooral starters kopen betaalbare woningen

In twee derde van de gemeenten was minder dan de helft van de verkochte woningen betaalbaar. Dit zijn woningen die minder kosten dan € 390.000. Een groot deel van deze betaalbare woningen, ruim 60%, wordt gekocht door starters.

De Rijksoverheid stelt die grens jaarlijks vast en indexeert die volgens de consumentenprijsindex (CPI). In de praktijk komt het erop neer dat kopers ruim twee keer een modaal salaris moeten verdienen om die prijs te kunnen betalen.

“Stel dat de hypotheekrente 4% is, dan moet je als huishouden bijna € 85.000 per jaar verdienen, mocht je de woning met alleen je hypotheek willen betalen”, zegt Lianne Hans, woningmarktonderzoeker bij het Kadaster, tegen NU.nl. Voor 2025 komt de bovengrens voor betaalbare koop uit op € 405.000.

Verschil cijfers Kadaster en NVM

Het Kadaster publiceert het aantal transacties en de woningprijs op basis van de eigendomsoverdrachten bij de notaris. De NVM publiceert de cijfers op basis van de koopakten. Daarom kunnen de cijfers van het Kadaster verschillen van die van de NVM. Uit onderzoek van NVM-dochter Brainbay blijkt dat er gemiddeld ongeveer twee maanden zit tussen het tekenen van de koopakte (NVM) en de overdracht (Kadaster).

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/grootste-prijsstijging-in-twee-jaar-vooral-starters-kopen-betaalbare-woningen/