Consumentenbond komt met alternatief voor salderingsregeling
De Consumentenbond komt met een alternatief voor de salderingsregeling. Doel is om het voor consumenten financieel aantrekkelijk te houden om te investeren in zonnepanelen.
Het kabinet-Schoof wil de salderingsregeling per 1 januari 2027 in één keer afschaffen. Op donderdag 14 november vergadert de Tweede Kamer over dit voorstel. Het vorige kabinet streefde nog naar een geleidelijke afbouw van de regeling. De Eerste Kamer hield dat in februari tegen, onder meer omdat er nog geen goed alternatief was.
Zonnestroomsubsidie
De Consumentenbond stelt als alternatief een ‘zonnestroomsubsidie’ voor. Consumenten krijgen hiermee een vaste vergoeding per teruggeleverde kWh voor een looptijd van 15 jaar. Deze subsidie geldt voor maximaal 3.000 kWh per jaar. Bezitters van extra grote daken krijgen dus geen subsidie.
De hoogte van de subsidie moet elk jaar opnieuw worden vastgesteld voor nieuwe zonnepaneelbezitters. Consumenten die tussen 2024 en 2027 zonnepanelen aanschaffen profiteren al van de regeling. Zij kunnen tot 2027 nog salderen en daarna nog 12, 13 of 14 jaar gebruikmaken van de subsidiejaargang 2027. Dit om te voorkomen dat consumenten nu acuut stoppen met investeren in zonnestroom.
Terugverdientijd zonnepanelen omlaag
De Consumentenbond heeft laten uitrekenen dat de terugverdientijd met zonnestroomsubsidie daalt naar 9 jaar. Dit geldt voor gemiddeld verbruik en met een subsidie van €0,10 per teruggeleverde kWh voor 2027. Zonder salderingsregeling en met terugleverkosten worden zonnepanelen vanaf 2027 onbetaalbaar, zegt de Consumentenbond. De terugverdientijd loopt dan op naar 25 jaar.
Volgens de Consumentenbond is het alternatief honderden miljoenen euro’s voordeliger dan de huidige salderingsregeling. Het stimuleert ook om consumenten zo veel mogelijk stroom zelf te laten gebruiken en dat helpt het om overbelasting van het stroomnet tegen te gaan.
Huiseigenaren willen duidelijk beleid
Huiseigenaren met en zonder zonnepanelen vinden het kabinetsbeleid rond zonnepanelen onbetrouwbaar, stelt Vereniging Eigen Huis (VEH). De vereniging vroeg ruim drieduizend leden, huiseigenaren met en zonder zonnepanelen, naar hun mening over de salderingsregeling en de terugleververgoeding. Voor de helft van de huiseigenaren met zonnepanelen was de salderingsregeling de belangrijkste reden om de panelen te kopen, blijkt uit de peiling.
Van de huiseigenaren heeft 44% er weinig vertrouwen in dat energieleveranciers straks een acceptabele vergoeding bieden voor teruglevering van zonnestroom als zij niet meer kunnen salderen.
Zolang het kabinet geen duidelijkheid geeft over deze vergoeding en nieuwe stimuleringsmaatregelen uitblijven, ziet 40% van de ondervraagden zonder panelen af van het investeren in zonnepanelen.
VEH wil dat er een minimum terugleververgoeding voor zonnepanelen in de wet wordt vastgelegd. Dat moet de overheid niet overlaten aan enegrieleveranciers of de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Ruim de helft van de VEH-leden is het daarmee eens.
Ook huurders ontevreden over zonnepanelen
Ook veel huurders zien de toekomst met hun panelen niet zonnig in, meldt de Woonbond. Van de huurders met zonnepanelen wonen de meesten in een corporatiewoning. In 90% van de gevallen is de verhuurder eigenaar van de panelen. Huurders betalen hiervoor aan de verhuurder bijna altijd een vast bedrag per maand per zonnepaneel. Als dat bedrag hoger is dan €2 per maand, kosten de panelen de huurder na afschaffing van de salderingsregeling meer dan dat ze opleveren.
De salderingsregeling zomaar afschaffen zonder eerlijk alternatief is ondoordacht, vindt de Woonbond. “Juist nu de huursector een inhaalslag maakt en steeds meer huurders zonnepanelen krijgen, valt het voordeel van het salderen hun niet toe en is het al snel onaantrekkelijk om zonnepanelen op je huurhuis te hebben,” zegt Bastiaan van Perlo, beleidsmedewerker energie bij de Woonbond.
Petitie
Eerder vandaag bood Vereniging Eigen Huis samen met Aedes, de Consumentenbond en de Woonbond een petitie aan de Tweede Kamer aan. Deze petitie om zonnepanelen lonend te houden voor consumenten werd bijna 200.000 keer ondertekend.
Bron: https://vastgoedactueel.nl/consumentenbond-komt-met-alternatief-voor-salderingsregeling/