Weg vrij voor huurverhoging per 1 juli
Verhuurders kunnen de huur per 1 juli vermoedelijk verhogen. Dat is de uitkomst van een debat in de Tweede Kamer gisterenavond. De PVV gaf aan voorlopig geen concrete maatregelen tegen huurverhoging te willen.
Frustratie van de oppositie
De PVV beloofde tijdens de verkiezingscampagne een huurverlaging van 20 procent. Deze belofte lijkt steeds verder uit zicht te raken, wat leidde tot kritiek van verschillende oppositiepartijen. In het debat bleef PVV-Kamerlid Jeremy Mooiman vasthouden aan zijn standpunt om de huurverlaging pas in de onderhandelingen over de Voorjaarsnota te regelen. Tot frustratie van de oppositie, die hem voorhield dat die onderhandelingen mogelijk tot in mei duren: te laat om de huurverhoging vanaf 1 juli te stoppen.
Geen hoop op snelle oplossing
Volgens Mooiman zijn er de laatste tijd al positieve maatregelen genomen voor huurders, zoals het verhogen van de huurtoeslag. Vrijwel alle andere partijen bleven aandringen op actie vóór de geplande huurverhoging van 1 juli. De hoop op een snelle oplossing lijkt vervlogen, nu Mooiman vasthoudt aan het zoeken naar de oplossing in de coalitie-onderhandelingen rond de Voorjaarsnota. Hij benadrukte dat zijn partij wel degelijk wil knokken voor huurverlaging, maar dat de tijd daar nu nog niet rijp voor is.
Huurverhoging voor woningbouw
Verschillende coalitiepartijen, waaronder de VVD en BBB, gaven aan dat verhuurders de huurverhogingen nodig hebben voor de bouw van nieuwe woningen. Dit maakt het voor de PVV des te lastiger om haar standpunt van huurverlaging door te drukken. VVD-Kamerlid Peter de Groot waarschuwde Mooiman dat huurverlagingen ten koste kunnen gaan van de woningbouw. Die is noodzakelijk voor het oplossen van de woningnood in Nederland. “Huur verlagen betekent dat we geen huizen bouwen,” stelde De Groot.
Betaalbaarheid van huurwoningen
Mooiman blijft van mening dat het verlagen van huren samen kan gaan met het bouwen van nieuwe woningen. Hij verwees naar het kabinetsplan om jaarlijks honderdduizenden nieuwe woningen te bouwen. Tegelijkertijd benadrukte hij dat het belangrijk is om de betaalbaarheid van bestaande huurwoningen aan te pakken. Hoe Mooiman dit denkt te realiseren, bleef in het kamerdebat onduidelijk.
Huurstijging van 4,1 tot 7,7 procent
Voor de vrije sector ligt de maximum huurverhoging dit jaar op 4,1 procent. In de sociale sector mogen verhuurders de huur per 1 juli met zo’n 5 procent verhogen. Voor de middenhuur geldt sinds begin dit jaar een maximumverhoging van 7,7 procent. Vorig jaar zagen huurders de hoogste huurstijging in 30 jaar tijd. Vanaf volgend jaar wordt de maximale jaarlijkse huurstijging gekoppeld aan een driejaarsgemiddelde van de inflatie om de huurprijzen te stabiliseren. Naast de betaalbaarheid is ook het aanbod van huurwoningen een punt van zorg. Eerder riepen NVM en Vastgoedbelang minister Keijzer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening op om in te grijpen in de huurmarkt, omdat verhuurders massaal hun huurwoningen verkopen en NVM-makelaars stoppen met hun verhuurmakelaardij.
Bron: https://vastgoedactueel.nl/weg-vrij-voor-huurverhoging-per-1-juli/