Algemeen

Rabobank: huizenprijzen stijgen minder hard

vastgoed Actueel NVM

De huizenprijzen blijven voorlopig stijgen, maar wel minder hard. Dat schrijft Rabobank in haar kwartaalbericht over de woningmarkt. De stijgende rente en afzwakkende economie dempen de woningprijzen.

Het groeitempo neemt af, maar de transactieprijzen van woningen zijn in de afgelopen 4 maanden nog wel gestegen. Die stijging bedraagt ongeveer 1% per maand. In januari was de stijging met 21,1% het sterkst.

Huizenprijzen stijgen 16,1%

Rabobank voorspelt dat de huizenprijzen dit jaar 16,1% zullen stijgen en in 2023 met 4,3%. Als het niveau van de prijzen  ten opzichte van de laatste cijfers uit april niet toeneemt, zal de stijging beperkt blijven tot 13,8%. Rabobank verwacht daarmee een bescheiden stijging van de huizenprijzen voor dit jaar.

Lees verder onder de afbeelding

huizenprijzen

De Rabobank stelt de groei daarmee ten opzichte van het vorige kwartaalrapport naar beneden bij. Daarin werd nog gemeld dat woningen 17,3% duurder worden in 2022 en 5,5% in 2023.

Huizenprijzen stijgen hardst in Flevoland

De huizenprijzen stijgen naar verwachting het hardst in Flevoland: woningen zijn daar 21% duurder geworden. In de afgelopen tijd zijn woningzoekenden naar deze provincie uitgeweken omdat huizenprijzen in Utrecht en in Amsterdam de pan uitrezen. Ook in de provincies Gelderland en Groningen ziet Rabobank huizen dit jaar in prijs toenemen.

Lees verder onder de grafiek

huizenprijzen

Inflatie

De bank schrijft de rem op de groei toe aan stijgende rentes als gevolg van de inflatie. De kapitaalmarktrente is in het afgelopen jaar sterk opgelopen. Daardoor zijn ook de hypotheekrentes gestegen. Woningzoekenden kunnen als de rente stijgt minder lenen en ook minder bieden voor een woning.

Daarnaast spelen grotere economische ontwikkelingen een rol. De hoge inflatie tast de koopkracht van huishoudens aan, maar ook de winstgevendheid van bedrijven. Samen met de oorlog in Oekraïne en de wereldwijde leveringsproblemen, zal dit leiden tot een milde recessie.

Onzekere voorspellingen

De Rabobank zegt bij de voorspellingen een grotere slag om de arm te houden dan bij eerdere prognoses voor de woningmarkt. Dat komt omdat er een grotere onzekerheid is over verschillende ontwikkelingen. Zo is de inflatie nu weliswaar hoog maar die kan, na een piek dit jaar, in 2023 weer afnemen. In dat geval zullen de kapitaalmarktrentes – en daardoor de hypotheekrentes – weer wat dalen.

Daarnaast zit er een onzekerheid in de werkloosheid. De bank gaat ervan uit dat de werkloosheid voorlopig laag blijft omdat er in veel sectoren een personeelstekort is. Loopt de werkloosheid toch op omdat de economie sterker krimpt dan voorzien, dan zal dat ook effect hebben op de woningmarkt. De vraag naar woningen kan hierdoor dalen en daarmee zullen ook de huizenprijzen zakken.

Ook de impact van het woningmarktbeleid van de overheid en gemeenten is nog onduidelijk, zo geeft Rabobank aan.

Eerste kwartaal 60.000 woningen verkocht

In de eerste 4 maanden van dit jaar zijn slechts 60.000 woningen van eigenaar verwisseld. Dat is het laagste aantal sinds 2016.

Rabobank verwacht dat over het hele jaar 189.000 bestaande koopwoningen worden verkocht. Dat is 16,5% minder dan vorig jaar. Volgend jaar zijn er naar verwachting 197.000 transacties. Het herstel in dat jaar is vooral het gevolg van meer aanbod van woningen.

Het aantal te koop staande huizen is de afgelopen maanden verhoudingsgewijs snel opgelopen, hoewel de markt nog steeds krap is. Begin juni waren in heel Nederland zo’n 27.500 bestaande huizen beschikbaar op Funda. Dat is ruim de helft meer dan een jaar geleden. De toegenomen onzekerheid lijkt eraan bij te dragen dat er weer meer woningen in de verkoop komen.

Lees hier het gehele kwartaalrapport van de Rabobank.

 

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/rabobank-huizenprijzen-stijgen-minder-hard/