Algemeen

Makelaarsland: Voor het eerst sinds 2020 wordt er meer onder dan boven de vraagprijs geboden

vraagprijs

Voor het eerst sinds mei 2020 wordt er meer onder de vraagprijs geboden dan erboven. Het percentage biedingen onder de vraagprijs is in twee maanden zelfs nagenoeg verdubbeld. Dat meldt Makelaarsland.

In augustus is er in 45,9% van de gevallen onder de vraagprijs geboden, tegenover 45,6% boven de vraagprijs. Een minimaal verschil, maar desondanks opvallend, stelt directeur Gijs van Wijgerden van Makelaarsland. “In het eerste kwartaal van dit jaar werd er nog in ruim 70% van de gevallen overboden.” Van januari tot en met juli lag het percentage op 74,8%, met de maand augustus erbij daalt dit cijfer naar 72,6%.

Van Wijgerden: “Door economische onzekerheid en ontwikkelingen als de gestegen hypotheekrente is er een blijvende mate van voorzichtigheid in de markt geslopen. Ook zie je dat de nieuwbouw stokt, wat niet goed is voor de doorstroom in de markt”, verklaart Van Wijgerden. “Dat is even schakelen voor verkopers, na de gekte van afgelopen jaren. Desalniettemin zie ik nog geen grote dalingen in de huizenprijzen.”

Doorlooptijd loopt vier dagen op

Ook ziet Makelaarsland de doorlooptijden wat oplopen. Voor de derde maand op rij staat een huis gemiddeld een halve week langer te koop dan in dezelfde maand in 2021: 44 dagen, dat is een stijging van vier dagen ten opzichte van augustus vorig jaar. In juli was de doorlooptijd 36 dagen. Van Wijgerden: “Kanttekening hierbij is dat een stijging ten opzichte van juli gebruikelijk is in de maand augustus vanwege de vakantieperiode.”

Het gemiddeld aantal bezichtigingen per woning steeg in augustus iets ten opzichte van juli. Het driemaandsgemiddelde is daarentegen wel weer gedaald, voor de zesde keer op rij. Dit gemiddelde ligt al vier periodes op rij zo’n 40% lager dan dezelfde periodes in 2021. “Vorig jaar werd een woning gemiddeld 13,3 keer bezichtigd, dit jaar ligt dat cijfer vooralsnog op 9,6”, zegt Van Wijgerden.

Afkoeling groter buiten de grote steden

De afkoeling speelt voornamelijk in plaatsen buiten de grote steden. Daar is de doorlooptijd vijf dagen langer vergeleken met de maand juli, van 40 naar 35 dagen. Overbieden gebeurt in Utrecht, Rotterdam, Den Haag en Amsterdam daarentegen nog veel. Over heel 2022 bieden kopers gemiddeld gezien in die steden in 78,4% van de gevallen boven de vraagprijs. In de rest van Nederland ligt dit met 71% aanzienlijk lager.

Leestip: Woningmarkt wordt grilliger

 

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/voor-het-eerst-sinds-2020-wordt-er-meer-onder-dan-boven-de-vraagprijs-geboden/