Algemeen

Steeds meer vraag naar tiny houses

tiny houses

De populariteit van tiny houses is de afgelopen jaren sterk toegenomen. In 2022 werden er in heel Nederland 5.100 van zulke woningen met een vloeroppervlak van maximaal 50 m2 verkocht.

Dat blijkt uit cijfers van Het Kadaster. Het is voor het eerst dat Het Kadaster deze cijfers naar buiten brengt. Vooral in de jaren 2000-2015 steeg de verkoop van tiny houses spectaculair.

Amsterdam spant de kroon; daar neemt het aantal aankopen van kleine woningen zeer sterk toe. Van alle verkochte tiny houses staat 38% in Amsterdam. In de drie andere G4-steden wordt er een stuk minder verkocht en blijft het aantal tiny houses stabiel. 51% van het totaal staat in de G4 (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht).

Tekst gaat verder onder grafiek

Spectaculaire groei

De toename van het aantal tiny houses in Nederland, vooral in Amsterdam door de jaren heen is spectaculair, vinden de onderzoekers. Rond de eeuwwisseling stonden er in Amsterdam 600 van zulke woningen. Dit nam toe tot 2.230 woningen in 2015, waarna het aantal iets daalde tot 1.925 in 2022.

In heel Nederland werden in 1993, bij het begin van de telling, 2.055 tiny houses verkocht. 681 daarvan stonden in de G4. Vooral in de grote steden is het aantal dus sterk toegenomen. In de periode tot 2015 groeide het aantal tot 5.131 per jaar in heel Nederland, waarvan 2.984 in G4. Sindsdien groeit het aantal tiny houses minder snel.

Prijs tiny house

In 2022 kostte een tiny house in de G4 gemiddeld € 367.000. Binnen de G4 is Amsterdam met afstand de duurste stad voor de kleinste woningen. Een Amsterdammer betaalt voor zijn tiny house 1,4 keer zoveel als een Utrechtenaar, 1,7 keer zoveel als een Rotterdammer, en 1,8 keer zoveel als een koper van buiten de G4.

Lees ook: ‘Start-up haalt € 2,5 miljoen op voor microwoningen’

Normaal gesproken geldt dat hoe groter de woning, hoe lager de prijs per vierkante meter. Hier is Amsterdam weer de uitzondering, melden de onderzoekers. Terwijl de vierkantemeterprijs de afgelopen jaren overal in Nederland steeg voor de kleinste woningen, is die in Amsterdam gedaald. Deze ontwikkeling kan volgens de onderzoekers waarschijnlijk vooral worden verklaard door de verhoging van de overdrachtsbelasting per 2021 en het steeds stenger wordende Amsterdamse gemeente­beleid ten aanzien van particuliere huurwoningen.

Het onderzoek is uitgevoerd door onderzoekers Paul de Vries en Jorian Lamberink van het Kadaster. Het artikel verscheen ook op de website van ESB, het vakblad voor economen.

 

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/meer-vraag-naar-tiny-houses-in-2022/