Alles wat je moet weten over een laadpaal
Elektrische auto’s zie je tegenwoordig overal. Het zijn voertuigen die beter zijn voor het milieu en de gebruiker ook een flinke kostenbesparing kunnen opleveren op de lange termijn. Om alles uit het voertuig te halen, moet de accu goed worden opgeladen. Hier komt een laadpaal om de hoek kijken.
Parnercontent van Grid.com
De oplaadpunten kunnen op eigen terrein worden geplaatst, maar zijn ook veel in het straatbeeld te zien. Maar wat welke kennis is er dan allemaal nodig over deze laadpunten? En hoe werkt het precies? Onderstaande informatie geeft hier meer inzicht in.
Voertuigen van een volle accu voorzien
Voordat gekeken kan worden naar de werking van een laadpaal moet bekend zijn wat een laadpaal precies inhoudt. Deze oplaadpunten zorgen ervoor dat de elektrische voertuigen van een volle accu worden voorzien. Ze zijn ontworpen om veilig en efficiënt elektrische energie over te dragen van het elektriciteitsnet naar het voertuig. Laadpalen zijn meestal uitgerust met een stekker of een laadkabel die in het voertuig wordt gestoken om het oplaadproces te starten. Ieder model is weer anders en kan ook weer op een andere manier bijdragen aan de efficiëntie tijdens het opladen.
Zo werken de laadpalen
Een laadpaal fungeert als een ‘tussenpersoon’ tussen het elektriciteitsnet en het elektrische voertuig. De laadpaal ontvangt elektrische stroom van het net en zet deze om naar de juiste spanning die nodig is voor de auto. Ook zet deze de stroom om in de juiste laadsnelheid. Niet ieder voertuig kan namelijk hetzelfde opladen.
Een laadpaal moet dus voortdurend schakelen. De meeste laadpalen kunnen wisselstroom (AC) en gelijkstroom (DC) leveren, afhankelijk van het type voertuig en de laadbehoeften. Het is daarom wel aan te raden om te kijken welke laadpalen er allemaal in de omgeving zijn en welke ervoor kunnen zorgen dat het voertuig weer met een volle accu de weg op kan.
De verschillende soorten laadpalen
Er zijn verschillende soorten laadpalen te vinden. Een van deze soorten zijn de oplaadpunten die thuis geplaatst kunnen worden. Deze zijn aangesloten op het reguliere elektriciteitsnet. Ze bieden een handige manier om op te laden. De auto staat hiermee ook direct bij de bestuurder voor de deur.
Ook zijn er openbare laadpalen beschikbaar. Deze staan in parkeergarages, winkelcentra en bedrijfspanden. Ook langs de weg zijn ze vaak te zien. Ze zijn toegankelijk voor iedereen en bieden een handige manier voor EV-rijders om hun voertuigen op te laden terwijl ze onderweg zijn.
Als laatste zijn er nog de snellaadpalen. Deze kunnen een grote hoeveelheid energie in korte tijd naar het voertuig sturen en sneller opladen.
Het belang van goede laadpalen
Er is een groot aantal redenen waarom een laadpaal belangrijk is. Denk bijvoorbeeld aan duurzaamheid. Het rijden in een elektrisch voertuig geeft namelijk minder schadelijke emissies. Dit draagt weer bij aan het verminderen van de luchtvervuiling. De schone energiebronnen zorgen dus voor veel duurzaamheidsvoordelen.
Een ander belang is de efficiëntie die dit met zich meebrengt. De verspilling van elektriciteit is geminimaliseerd en het energieverbruik geoptimaliseerd.
Bron: https://vastgoedactueel.nl/alles-wat-je-moet-weten-over-een-laadpaal/