Algemeen

HDN: aantal hypotheekaanvragen gestegen, groei woonkloof dreigt

aantal hypotheekaanvragen

De hoge huizenprijzen weerhouden mensen er niet van om fors geld te lenen en een woning te kopen. Dalende hypotheekrentes en gestegen lonen zorgden in het derde kwartaal voor een forse stijging van het aantal hypotheekaanvragen.

In totaal werden er 116.052 aanvragen ingediend. Dat is een stijging van 22,5% ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. Een vijfde van deze aanvragen (74.820) was bedoeld voor de aanschaf van een woning en 27,4% ( 41.232) voor over- en bijsluitingen.

Het gemiddelde hypotheekbedrag steeg met ruim 7%, naar € 361.785,- ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit het Kwartaaloverzicht Hypotheken van Hypotheken Data Netwerk (HDN). Hierin zijn alleen de hypotheekaanvragen meegenomen die worden geregistreerd via het netwerk van HDN.

Tekst gaat verder onder grafiek

Bron: HDN

Woonkloof groeit verder

HDN ziet dat vooral starters (een deel van) de prijsstijging moeten opvangen met eigen geld. Starters hadden bij aankoop gemiddeld zo’n € 42.000 aan eigen inleg nodig, terwijl doorstromers met minder eigen geld (€ 35.000,-) een woning kunnen kopen van bijna
€ 600.000. De groei van de groep starters zat het afgelopen kwartaal dan ook vooral bij de ‘Starter hoog segment’, waar met 15.000 aanvragen een stijging van 40% werd genoteerd. Zij vroegen een gemiddeld hypotheekbedrag aan van € 458.600,- en legden gemiddeld € 50.000,- aan eigen geld in.

Verder groeide ook de niet-kopersmarkt het afgelopen kwartaal hard, met 41.230 aanvragen. Dat is een stijging van 27,4% ten opzichte van vorig jaar. Dit zijn vooral verhogingen van de hypotheek die meestal worden gebruikt voor de verbouwing of verduurzaming van de woning. Zo waren 31.780 aanvragen (+30%) een onderhandse verhoging of tweede hypotheek, waarbij er gemiddeld € 81.000,- aan hypotheek werd aangevraagd, ruim 12% meer dan in het derde kwartaal van 2023.

HDN waarschuwt voor een dreigende groei van de ‘woonkloof’. Dat is de kloof tussen huishoudens die al een woning bezitten en mensen die voor het eerst willen kopen, maar ook tussen hogere en lagere inkomens.


De Hypotheker: 10% meer aanvragen

Ook De Hypotheker meldt een forse toename van het aantal aangevraagde hypotheken in het derde kwartaal van dit jaar. Het totale aantal hypotheekaanvragen bij de adviesketen is met 10% gestegen in vergelijking met dezelfde periode in 2023.

Terwijl het gemiddelde hypotheekbedrag voor de aankoop van een woning in het derde kwartaal van 2023 nog € 321.568 bedroeg, is dit in de afgelopen drie maanden opgelopen naar € 346.262 (+8%).

Twee derde van alle hypotheekaanvragen was, net als in dezelfde periode vorig jaar, bedoeld voor de aankoop van een woning. Dit aantal  is gestegen met 6%. De leeftijdscategorie tot 35 jaar – van wie 81% starter is – laat een stijging zien van 20% op jaarbasis.

Dat is een forse daling (-37%) ten opzichte van 2023. Volgens De Hypotheker kan dit te maken hebben met onzekerheid over de nieuwe kabinetsplannen rondom verduurzamen, zoals subsidies en de salderingsregeling.


Studieschuld gaat zwaarder tellen

De Hypotheker meldde eerder in oktober al een toename van het aantal starters dat een hypotheek aanvraagt.

De invloed van studieleningen gaat vanaf volgend jaar nog sterker drukken op het maximaal te lenen hypotheekbedrag. Vooral de generatie ‘pechstudenten’ kan daardoor straks minder lenen, waarschuwt Van Bruggen Adviesgroep.

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/aantal-hypotheekaanvragen-gestegen-groei-woonkloof-dreigt/