Algemeen

Welke effecten heeft het coronavirus gehad op het beleggen in vastgoed?

beleggen in vastgoed

Partnercontent

Het aantal particuliere beleggers op de beurs groeide explosief! Maar welke effecten heeft het coronavirus gehad op het beleggen in vastgoed?

De uitbraak van het coronavirus heeft een grote impact op onze samenleving. Veel mensen zijn hun baan verloren, de omzet van bedrijven liep terug en vakanties werden massaal geannuleerd. De kosten die hiermee bespaard zijn, werden door een groot aantal particuliere beleggers gebruikt om te investeren in aandelen. Het aantal particuliere beleggers op de beurs groeide explosief! Dat werd mede veroorzaakt door de dalende aandelenprijzen tegen het eind van het eerste kwartaal.

Nog steeds zijn de beurzen volatiel en lijkt van een serieuze correctie geen sprake te zijn. Hoe zit dit met beleggen in vastgoed? Is er een trend zichtbaar, waarbij het aantal investeerders afneemt? In dit artikel zoomen we in op de vastgoedmarkt.

Het verhuren van vastgoed is lastiger geworden

Een reden om een investering in vastgoed tijdelijk uit te stellen, is het feit dat het verhuren hiervan lastiger is geworden. Onder meer in de grote steden nam de vraag naar huurwoningen af in de afgelopen maanden. Dit valt te verklaren door het feit dat met name buitenlandse kennisdragers hun trip naar Nederland massaal uitstellen. Juist deze mensen zijn vaak geïnteresseerd in een huurwoning in steden als Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Zij komen voor een paar jaar over om te werken voor internationaal opererende bedrijven. Een degelijke woning op een centrale locatie, bij voorkeur in de buurt van een vliegveld, is voor hen een vereiste!

Studentenkamers en sociale huur in trek

De afgenomen vraag naar huurwoningen geldt niet voor ieder segment van de markt. Zo is de roep om betaalbare studentenwoningen en sociale huurwoningen nog steeds erg groot. In het bijzonder nu het nieuwe studiejaar voor de deur staat en veel scholieren naar hun nieuwe studentenstad verhuizen. Het hangt af van het segment waarop investeerders zich richten, hoe snel vastgoed rendabel is.

Huizenprijzen zijn nauwelijks gedaald

Waar de aandelenprijzen in de afgelopen maanden te maken kregen met een lichte daling, geldt dat voor de huizenprijzen voorlopig niet. Immers, de vraag naar woningen is nog altijd groter dan het aanbod. Wel is het percentage waarmee de huizenprijzen stijgen, iets teruggelopen ten opzichte van eerder dit jaar en voorgaande jaren. Vooral woningen voor starters, in een prijsklasse tussen de € 300.000 en € 450.000, zijn in trek. Er moet flink worden overboden om deze woningen te kunnen kopen. Ook om koopwoningen in de grote steden wordt flink gestreden.

Hypotheekrente de afgelopen tijd gestegen

Banken verwachten dat de huizenprijzen ook later dit jaar blijven stijgen. Zelfs voor volgend jaar wordt een stijging van een paar procent verwacht. Daarna lijkt de stijging te stagneren of gaan de huizenprijzen iets dalen, is de verwachting. Dit hangt onder meer samen met het feit dat de hypotheekrente de afgelopen maanden steeg. Waar een hypotheek met een rentevaste periode van 20 jaar tot enkele weken geleden nog kon worden afgesloten tegen een rente van minder dan 2 procent, kan dit nu niet meer. Het rentepercentage ligt iets boven deze 2 procent. De verwachting is dat de hypotheekrente de komende tijd verder toeneemt.

 

 

  Bron: https://www.vastgoedactueel.nl/welke-effecten-heeft-het-coronavirus-gehad-op-het-beleggen-in-vastgoed/