Algemeen

Kwart Nederlanders ontevreden met koophuis

ontevreden met koophuis

Gemiddeld een kwart van de Nederlanders is ontevreden over zijn huidige koopwoning. Dat blijkt uit onderzoek van Kadasterdata.nl onder 1.028 huizenbezittersGemiddeld 25% van de ondervraagden vindt dat de woning niet precies (meer) aansluit bij de woonwensen. Dat is iets vaker het geval bij vrouwen (27%) dan bij mannen (23%).

Uitgesplitst naar leeftijd lijken vooral vrouwelijke veertigers het gevoel te hebben dat ze niet op hun plek zitten. Van hen zegt maar liefst 37% dat het huis niet volledig aansluit bij de huidige woonwensen.

Te veel betaald

Veel huizenbezitters hebben achteraf het gevoel dat ze te veel betaald hebben voor hun woning. Opvallend genoeg blijkt dat vooral in Drenthe het geval , een provincie waar de huizenprijzen de afgelopen jaren niet zo sterk gestegen zijn als in andere provincies. 21% van de Drenthenaren is het eens met de stelling ‘achteraf gezien hebben we te veel betaald voor onze woning’. Na Drenthe volgen Zuid-Holland (19%) en Noord-Holland (13%).

Factor in relatie

Een koophuis blijkt voor stellen niet alleen een grote gezamenlijke investering, maar ook een belangrijke factor in de relatie. Uit het onderzoek blijkt dat 7% van de respondenten nog samen is met hun partner omdat ze samen een huis hebben gekocht. Met name mannen jonger dan veertig jaar blijven bij hun partner vanwege hun koophuis.

Een op de tien huiseigenaren denkt bovendien dat het huis beter aansluit bij de wensen van zijn of haar partner, dan die van zichzelf. Bij hoogopgeleide stelletjes is deze verhouding beter in balans dan bij praktisch opgeleiden.

Verder blijkt dat veel huiseigenaren zich zorgen maakt over de hypotheek na een relatiebreuk. Ruim een derde van de respondenten denkt hun partner niet te kunnen uitkopen, mochten ze uit elkaar gaan. Vrouwen (44%) lijken in dit opzicht meer problemen te voorzien dan mannelijke huiseigenaren (27%).

Het hele onderzoek ‘Kwart Nederlanders ontevreden met koophuis’ is te zien op de site van Kadasterdata.nl

 

  Bron: https://www.vastgoedactueel.nl/kwart-nederlanders-ontevreden-met-koophuis/