Algemeen

AFM: meer financieringsruimte starters werkt averechts

huisuitzettingen voorkomen

Het lijkt sympathiek om koopstarters meer financieringsruimte te geven, maar in de praktijk werkt dit averechts. Dat zegt de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Meer geld leidt tot meer vraag naar woningen. Dat drijft de prijzen juist op en daarmee zijn de starters niet geholpen, aldus AFM.

Het afgelopen jaar had iets van een rollercoaster, constateert de AFM in haar jaarverslag over 2020. Het maatschappelijke leven lag vanaf maart stil, maar de financiële markten herstelden zich snel. Dat kwam onder meer door de uitgebreide steunpakketten en monetaire ruimte. Uiteindelijk breken de aandelenmarkten nu records. Daarmee lijken ze af te drijven van de werkelijke economie, want die moet eigenlijk nog herstellen van de flinke klap na de corona-uitbraak.

Koopstarter haalt alles uit de kast

De AFM is niet gerust op deze ontwikkeling, zegt bestuursvoorzitter Laura van Geest. Dat geldt ook voor de verhitte woningmarkt. “We zien dat vooral koopstarters alles uit de kast halen om een woning te bemachtigen. Omdat extra woningaanbod uitblijft, drijft dit de prijzen alleen maar verder op. De aandrang om de koopstarter met allerlei regelingen nog meer financieringsruimte te geven lijkt sympathiek, maar pakt onsympathiek uit. De problemen voor koopstarters worden alleen maar groter, en maken de huidige huizenbezitter spekkoper. Daar blijven we voor waarschuwen.” Meer bouwen zou de woningmarkt helpen, maar daarvoor is volgens de AFM dan wel dapperheid bij de overheid nodig.

Financiële risico’s op lange termijn

In november vorig jaar waarschuwde de AFM al voor de situatie van koopstarters. Met financieringsregelingen voor het kopen van een huis gaan zij grote risico’s aan waarmee ze op termijn kwetsbaar zijn. Daar komt nog bij dat ook andere gebieden royaal regelingen worden aangeboden, zoals bij autolease, wat die kwetsbaarheid nog eens versterkt.

Betaalpauze hypotheek

In het toezicht op de financiële dienstverlening is in het afgelopen jaar extra aandacht geweest voor consumenten in kwetsbare situaties, zoals betaalachterstanden, schrijft de AFM in het jaarverslag. Uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Banken blijkt dat sinds het uitbreken van de coronacrisis ruim 37.000 consumenten een betaalpauze hebben gekregen voor de aflossing van hun hypotheek of consumptief krediet. De AFM zegt in het jaarverslag erop toe te zien dat geldverstrekkers een passend beleid hebben voor het verschaffen of verlengen van een betaalpauze.

 

 

  Bron: https://www.vastgoedactueel.nl/afm-meer-financieringsruimte-werkt-averechts-voor-starters/