Kroon op Jutphaas en Tonica en Largo winnaars ZEN-prijzen

De projecten Kroon op Jutphaas in Nieuwegein en Tonica en Largo in Sliedrecht hebben de ZEN-prijs voor de door bewoners best beoordeelde zeer energiezuinige nieuwbouwwoningen in de wacht gesleept. Dat werd dinsdag 26 mei bekendgemaakt tijdens het online thuiscongres ‘BENG! Zo doe je dat’.

In de aanloop naar het BENG-congres werd bekendgemaakt welke zeven genomineerde projecten – in twee categorieën – er wat betreft bewonerstevredenheid echt uit springen. De winnaars werden dinsdag 26 mei bekendgemaakt door Claudia Bouwens, programmaleider Lente-akkoord ZEN en Jan Fokkema, directeur Neprom.

Rapportcijfer 8,6 voor Kroon op Jutphaas

Kroon op Jutphaas in Nieuwegein ontvangt de ZEN-prijs voor het project met het hoogste algemene rapportcijfer – een 8,6. Indieners van dit project zijn LBP Sight en Vink Bouw. Tonica en Largo in Sliedrecht valt in de prijzen als project met de hoogste waardering voor binnenklimaat, wooncomfort, licht, verse lucht, geluid en energie. Dit project is ingediend door BPD. De beoordeling volgt uit een uitgebreide enquête onder bewoners.

 

Bewonerstevredenheid ZEN-projecten

De afgelopen jaren zijn er al flink wat NOM-woningen (nul-op-de-meter) of woningen met een EPC (Energie Prestatie Coëfficiënt) van 0 gebouwd. Dat was de aanleiding om in het voorjaar van 2019 te peilen hoe tevreden de bewoners daadwerkelijk zijn. Bureau voor Woononderzoek vroeg in een enquête naar het oordeel van de bewoners van 31 projecten met ZEN-woningen, die minimaal 9 maanden bewoond zijn. Het streefcijfer van het ZEN-platform – minimaal een 7,5 voor bewonerstevredenheid – wordt gemiddeld ruimschoots behaald, zo blijkt uit het woonbelevingsonderzoek. Het gemiddelde rapportcijfer voor de projecten die aan het onderzoek deelnamen is een 7,9.

Projecten met het hoogste algemene rapportcijfer:

Tonica en Largo in Sliedrecht. – Foto: Lente-akkoord

Projecten met de hoogste waardering voor binnenklimaat, wooncomfort, licht, verse lucht, geluid en energie:

ZEN: zeer energiezuinige nieuwbouw

Het ZEN-platform staat voor zeer energiezuinige nieuwbouw, van bijna energieneutraal (BENG) tot energieleverend, met de bewoner als uitgangspunt. Het platform is sinds 2015 het vervolgprogramma van de vier brancheverenigingen in het Lente-akkoord (Aedes, Bouwend Nederland, Nepromen NVB-Bouw).

  Bron: https://www.vastgoedactueel.nl/kroon-op-jutphaas-en-tonica-en-largo-winnaars-zen-prijzen/