Algemeen

Meerderheid Kamer voor invoering Wet betaalbare huur

Meerderheid Kamer voor invoering Wet betaalbare huur

De Wet betaalbare huur is aangenomen door de Tweede Kamer. Een flinke meerderheid stemde donderdagavond voor invoering. Een poging van VVD en BBB om de stemming over het meireces heen te tillen, mislukte.

De Tweede Kamer heeft meerdere dagen over het wetsvoorstel gedebatteerd. Woensdag bleek er steun van NSC, GroenLinks-PvdA, D66, CDA, ChristenUnie en – doorslaggevend – PVV. De wet is een van de instrumenten van demissionair minister De Jonge om “de regie terug te pakken” op de woningmarkt en om woekerprijzen tegen te gaan.

Planning is ingang per 1 juli

Twee jaar geleden werd de Wet betaalbare huur aangekondigd. Als de Eerste Kamer eveneens instemt met het wetsvoorstel, gaat ook voor middenhuur het puntenstelsel gelden en wordt het harder afdwingbaar. Van naar schatting 300.000 woningen gaan de huren dan bij een nieuw contract gemiddeld 190 euro omlaag. Het voornemen is dat de Wet per 1 juli 2024 ingaat.

VVD en BBB: vergeefs om meer bedenktijd gevraagd

Op het wetsvoorstel hadden Tweede Kamerleden zo’n 20 amendementen ingediend. Die amendementen waren voor VVD en BBB reden om – vergeefs – meer bedenktijd aan te vragen voor stemming over de wet, en eventueel zelfs nieuw advies te vragen aan de Raad van State.

Kamerlid Mona Keijzer (BBB) noemde de plannen “een schending van het eigendomsrecht”. Kamerlid Peter de Groot (VVD) verwacht dat verhuurders nu massaal woningen gaan “uitponden” waardoor er per saldo minder beschikbare woonruimte overblijft voor huurders. De afgelopen maanden hebben verhuurders inderdaad een recordaantal woningen verkocht.

De Jonge: vrijkomende huurwoningen komen weer bij koper

De Jonge is de afgelopen maanden beleggers tegemoetgekomen, door de opslag voor nieuwe middenhuurwoningen te verhogen naar 10% procent en de WOZ-cap op te rekken. Verder zegt De Jonge zich weinig zorgen te maken over het uitponden.

Hij verwacht dat verhuurders door de wet enkele tienduizenden tot mogelijk 160.000 huurwoningen in de verkoop zullen zetten. Maar die verkoop ziet hij als een correctie op de beleggers die de afgelopen jaren juist woningen opkochten om te verhuren. Vrijkomende woningen komen zo weer bij kopers terecht.

Update 26 april, 9 uur

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/meerderheid-kamer-voor-invoering-wet-betaalbare-huur/