Algemeen

VEH roept geldverstrekkers in coronatijd op tot rentemiddeling

Hypotheekrente blijft maar dalen

Vereniging Eigen Huis (VEH) roept een twintigtal banken, verzekeraars en andere geldverstrekkers op om rentemiddeling aan te bieden. Hiermee kunnen de hypotheeklasten van klanten vaak fors omlaag, soms tot honderden euro’s per maand. Volgens de VEH kan deze maatregel betalingsproblemen voorkomen voor hypotheekhouders die in financiële nood zijn gekomen door de coronacrisis.

Bij rentemiddeling spreekt een hypotheekhouder een nieuwe (langere) rentevaste periode af met de bank. Omdat de nieuwe rente een gemiddelde is van de oude (hogere) rente en de huidige (lagere) rente gaat iemand gelijk minder betalen voor zijn hypotheek. De lasten worden over een langere termijn uitgesmeerd, zodat deze makkelijker te dragen zijn.

Helft geldverstrekkers geen rentemiddeling

Uit een inventarisatie van de Vereniging van Eigen Huis biedt de helft van de 38 onderzochte geldverstrekkers rentemiddeling aan, de rest niet. Ondanks herhaalde oproepen van de belangenvereniging voor eigen woningbezichters hebben Rabobank, ASR en Aegon de inzet van dit instrument opgeschort. Volgens de VEH hebben Argenta Hypotheken, Lloyds Hypotheken, Syntrus Achmea en Munt Hypotheken nooit rentemiddeling aangeboden. Een aantal geldverstrekkers is ermee gestopt, omdat uitvoering te bewerkelijk en te kostbaar was geworden. Immers, per 1 juli geldt een nieuwe regel in Nederland dat kredietverstrekkers geen financieel voordeel meer mogen halen uit het middelen van de oude en nieuwe rente.

Boeterente niet haalbaar

“Onbegrijpelijk om klanten deze voor de hand liggende lastenverlaging te onthouden in deze moeilijke tijd”, vindt Michel Ligtlee, financieel specialist van Vereniging Eigen Huis die vroeger ook al pleitte voor het aanbieden van rentemiddeling. Door toenemende inkomensonzekerheid en de angst voor een stijgende hypotheekrente willen veel huiseigenaren een lagere rente. Wie bij een andere geldverstrekker een lening oversluit moet vaak een boeterente betalen. Overstappen is volgens VEH voor veel mensen financieel niet haalbaar. Rentemiddeling zou volgens de belangenvereniging een goed alternatief zijn. Volgens de VEH daalt hierdoor de maandelijkse hypotheeklast over een lange periode vaak met vele honderden euro’s.

Oversluiten niet goedkoper

Volgens de Van Bruggen Adviesgroep meldde een substantiële groep consumenten zich de afgelopen jaren bij hun hypotheekverstrekker met het verzoek tot rentemiddeling. Deze mensen hadden een hypotheek afgesloten voordat de marktrentes onderuit gingen. Ze zaten dikwijls met een rente in hun maag van meer dan 5%. Oversluiten bleek niet altijd goedkoper vanwege de boeterente die niet iedereen in één keer kan betalen. Rentemiddeling smeert de boeterente uit over de hypotheektermijn, waardoor de lasten makkelijker te dragen zijn.

Michiel Meijer, directeur van de Van Bruggen Adviesgroep noemde vorig jaar het staken van de rentemiddeling “een slechte zaak voor de consument. Bij steeds meer geldverstrekkers heeft consument alleen de optie om de hypotheek over te sluiten en de kosten ineens te moeten betalen. Dat werpt een hogere drempel om voor een langere periode zekerheid te krijgen over de hoogte van de rente.”

Hieronder een korte uitleg over rentemiddeling:

 

  Bron: https://www.vastgoedactueel.nl/veh-geldverstrekkers-rentemiddeling/