Algemeen

Van Bruggen: spaarhypotheek nadert zijn einde

(bank)spaarhypotheek

De (bank)spaarhypotheek lijkt zijn einde te naderen. Veruit de meeste mensen met zo’n hypotheek kiezen er tegenwoordig voor om het product te beëindigen als ze verhuizen of hun hypotheek oversluiten.

Dat zegt Van Bruggen Adviesgroep tegen Amweb. Een (bank)spaarhypotheek bestaat uit een aflossingsvrije hypotheek in combinatie met een spaar- of beleggingsrekening. In plaats van af te lossen, stort de gebruiker geld op de spaarrekening om aan het einde van de looptijd (een deel van) de hypotheek af te lossen. Huizenkopers maken op deze manier maximaal gebruik van de hypotheekrenteaftrek.

Lage rente en verplicht aflossen

Sinds 2013 kunnen nieuwe klanten al geen spaarhypotheek meer afsluiten. Starters die gebruik willen maken van de hypotheekrenteaftrek zijn sindsdien verplicht maandelijks af te lossen. Dit is dan ook een reden dat de (bank)spaarhypotheek steeds minder gewild is, denkt Michiel Meijer, directeur van Van Bruggen Adviesgroep. “De lage stand van de hypotheekrente zorgt ervoor dat het voordeel ten opzichte van de annuïteitenhypotheek nu een stuk minder is geworden. Daarnaast is het hypotheekproduct vooral interessant wanneer er een hoog percentage van hypotheekrenteaftrek geldt. De afgelopen jaren is dit alleen maar minder geworden door overheidsmaatregelen.”

60-plussers

Vooral klanten van boven de 50 nemen bij Van Bruggen afscheid van de (bank)spaarhypotheek. ‘Naarmate mensen ouder worden, komt het product steeds minder voor. Bij 60-plussers wordt de (bank)spaarhypotheek al bijna helemaal niet meer meegenomen. De belangrijkste reden is dat zij ervoor kiezen om het opgebouwde spaarkapitaal te gebruiken voor het aflossen van een deel van de hypotheek en de kleine resterende hypotheek aflossingsvrij voort te zetten, waardoor de maandlasten heel laag uitvallen.’ Een stukje aflossen en volledig aflossingsvrij verder gaan komt ook bij andere leeftijdsgroepen wel voor, zegt compliance officer Oscar Noorlag bij Van Bruggen. ‘Maar of dat verstandig is, is altijd afhankelijk van de individuele situatie.’

Renteopslag

Noorlag ziet naast de lage rente en de beperking van de renteaftrek nog een derde factor die meespeelt: ‘Sommige geldverstrekkers hanteren een renteopslag voor de bankspaarhypotheek. Dan wordt het gunstiger om over te stappen op een hypotheekvorm  waarbij je tussentijds aflost. Het voordeel van de bankspaarhypotheek is door deze factoren misschien nog maar een paar duizend euro over de hele looptijd, terwijl het voorheen om tienduizenden euro’s kon gaan.’ Om die redenen kiezen oversluiters en doorstromers van jonger dan 50 ook vaak voor een omzetting naar een annuïteiten- of lineaire hypotheek. Voor hen is straks, mocht de rente weer (sterk) stijgen, de weg terug naar banksparen afgesneden. ‘Maar ik verwacht niet dat er veel mensen zijn die daarvoor zouden kiezen. De rente wordt nu over het algemeen al erg lang vastgezet.’

 

  Bron: https://www.vastgoedactueel.nl/van-bruggen-spaarhypotheek-nadert-zijn-einde/