Reacties op woningmarktplannen Prinsjesdag
Belangenverenigingen en andere woningmarktpartijen reageren wisselend op de woningmarktplannen Prinsjesdag. In het algemeen worden de plannen als positief, maar onvoldoende ervaren.
De NVM is blij dat er een financiële injectie van het kabinet komt om de woningmarkt vlot te trekken, maar noemt het niet toereikend. “Het is een mooie eerste stap maar het gaat simpelweg niet snel genoeg”, zegt voorzitter Onno Hoes. “In 2018 is het jaarlijks bijbouwen van 75.000 woningen niet gelukt, in 2019 niet en dit jaar waarschijnlijk ook niet. De woningnood staat wel op de politieke agenda, maar nog lang niet hoog genoeg. Het lijkt wel alsof de échte urgentie nog niet gevoeld wordt.” Voorafgaand aan Prinsjesdag liet de NVM zoals ieder jaar een grote advertentie plaatsen in De Telegraaf.
Argusogen
De NVM kijkt ook met argusogen naar het voorstel van het kabinet om de overdrachtsbelasting te ‘differentiëren’ (verlaagd voor jonge kopers, verhoogd voor tweede huizen). De NVM pleit voor een meer integrale herziening van het hele financiële en fiscale stelsel rond de vastgoedmarkt. Hoes: “Het afschaffen van de overdrachtsbelasting voor starters in de woningbouw schiet zijn doel voorbij. Het doel is om starters een betere toegankelijkheid tot de woningmarkt te geven, maar dat wordt met het afschaffen van de overdrachtsbelasting niet bereikt. Ook de verhoging van de overdrachtsbelasting naar 8% voor particuliere beleggers en voor commercieel vastgoed zal verkeerd uitpakken. Naar alle waarschijnlijkheid zullen de huren omhoog gaan. Meer woningaanbod, in combinatie met beleid dat aandacht heeft voor de lokale verschillen zien wij als een betere oplossingsrichting.”
Vereniging Eigen Huis
Vereniging Eigen Huis (VEH) is blij dat de Rijksoverheid in de woningmarktplannen Prinsjesdag de regie voor de bouw van nieuwe woningen naar zich toetrekt. Alleen op die manier kan het enorme woningtekort volgens VEH worden teruggedrongen. Daarentegen is de regie op de betaalbaarheid van verduurzaming van woningen onvoldoende.
Prinsjesdag 2020:
ben jij al op de hoogte van de belangrijkste veranderingen voor volgend
jaar? Lees snel meer ➢ https://t.co/YOnoxKmTi4—
VerenigingEigenHuis (@eigenhuis) September
16, 2020
“In de Prinsjesdagplannen staan vooral losse maatregelen voor verduurzaming, maar centrale regie op betaalbaarheid ontbreekt. Veel huiseigenaren maken zich zorgen over de kosten. Zij verwachten van de overheid samenhangend en betaalbaar beleid. Alleen dan kan de verduurzaming van miljoenen woningen slagen”, zegt Karsten Klein, directeur Belangenbehartiging van Vereniging Eigen Huis.
Schrappen overdrachtsbelasting
Het eenmalig schrappen van de overdrachtsbelasting voor mensen onder de 35 jaar is een sympathiek gebaar voor starters die het bijzonder moeilijk hebben op de dure woningmarkt. Het kan hen net wat extra financiële ruimte geven om te slagen in hun zoektocht naar een passende woning, denkt Klein: “De kans is groot dat het bespaarde belastinggeld zal worden gebruikt om met overbieden een huis te kunnen kopen. Dan stijgen de huizenprijzen alleen maar verder. De situatie zal pas structureel kunnen verbeteren als er fors meer nieuwe woningen worden bijgebouwd”.
VEH pleit al lang voor meer overheidsregie om betaalbare woningen te realiseren. “Daarom zijn wij blij met deze voornemens. Alleen op die manier kan het grote woningtekort aangepakt worden”.
‘Maatregel gaat prijzen opdrijven’
Michel van den Akker, algemeen directeur van De Hypotheker denkt dat de meeste starters niet verwachten dat de woningmarktplannen Prinsjesdag hun kansen zullen vergroten. “Zo verwacht maar liefst de helft dat de afschaffing van de overdrachtsbelasting weinig verschil zal maken, omdat het te woningaanbod voor starters te klein is. 15% van de starters is van mening dat deze maatregel de huizenprijzen gaat opdrijven. Slechts één op de drie is blij dat ze geen overdrachtsbelasting meer hoeven te betalen, omdat dit een paar duizend euro kan schelen bij het kopen van een huis.” De Hypotheker hield een enquête onder ruim 600 starters die zich bij de hypotheekketen oriënteren op de aankoop van een eerste woning. Van den Akker deed zijn uitspraken vóór prinsjesdag, op basis van het nieuws dat al bekend was.
Bron: https://www.vastgoedactueel.nl/reacties-op-woningmarktplannen-prinsjesdag/