Algemeen

“Woningquotum arbeidsmigranten in strijd met Europees recht”

Gemeenten weren arbeidsmigranten met een woningquotum om de druk op de lokale woningmarkt te verlichten. Maar het opleggen van een dergelijk maximumaantal woningen is in strijd met het Europees recht. Dat lieten juridische experts onlangs weten in het Financieele Dagblad.

Steeds meer gemeenten legt een maximumaantal woningen op die aan arbeidsmigranten mogen worden toegewezen. FD legde deze maatregel voor aan een aantal juristen of dit wettelijk gezien door de beugel kan. Volgens journalist van FD, Lisa van der Velden, mag dit niet. Ze laat bij BNR Nieuwsradio weten dat de eerste pandeigenaar procedeert tegen de dwangsom van 30.000 euro als hij niet binnen zes weten de arbeidsmigranten op straat zet.

Krapte woningmarkt

In Nederland werken nu ongeveer een half miljoen arbeidsmigranten uit Polen, Roemenië en Bulgarije. De huisvesting van deze groep zorgt in veel gemeenten dat lokale woningzoekenden moeilijk aan een huis kunnen komen in bijvoorbeeld het Westland en Noord Brabant.

Huisvesting arbeidsmigranten aan banden

Steeds meer gemeenten leggen de huisvesting voor arbeidsmigranten aan banden. “Circa 77% van de gemeenten in Noord-Brabant heeft eigen regels voor arbeidsmigranten opgesteld. Dat deed vorig jaar januari slechts 19 procent”, zegt Van der Velden. Aan de andere kant heerst er sinds vorig jaar ook een stijgend woningtekort voor arbeidsmigranten uit Oost Europa.

Volgens door FD geraadpleegde juridische experts moeten alle werknemers volgens het Europese recht hetzelfde worden behandeld en heeft iedereen recht op dezelfde huisvesting.

  Bron: https://www.vastgoedactueel.nl/woningquotum-arbeidsmigranten-europees-recht/