Algemeen

Drie vrienden kopen samen een huis

Vriendengroep

In Utrecht heeft een vriendengroep van drie vrienden samen een huis gekocht. “Een bierviltjesverhaal”, zegt Robbert Vos (26).

Voor alleenstaanden is het bijna ondoenlijk om een huis te kopen, met name in de Randstad. De prijzen zijn simpelweg te hoog en het aanbod te klein. Met één inkomen een huis kopen in bijvoorbeeld Utrecht, Den Haag of Rotterdam is ingewikkeld.

Maar leg drie salarissen bij elkaar en ineens komen er huizen binnen handbereik. Dat was de conclusie na een avondje bios, vertelt Robbert. Eind oktober tekende hij het koopcontract voor het huis in Utrecht waar hij met zijn vrienden Max (26) en Stijn (25) gaat wonen.

Praktische problemen

Er lijken veel praktische problemen te kleven aan het kopen van een huis door een vriendengroep. Hoe werkt het fiscaal? En wat doe je bijvoorbeeld als een van de drie komt te overlijden? Stellen hebben een samenlevingscontract, of een huwelijksakte die daar uitsluitsel over geeft. Een vriendengroep niet.

Bovendien kan je vriendschap op het spel komen te staan, als je onenigheid krijgt over het huis. Of als iemand wil samenwonen met een geliefde, maar de rest graag wil blijven.

“Geldverstrekkers durven dit over het algemeen niet aan”, legt hypotheekadviseur Jerry Muller van Finzie uit. “Het risico is voor hen simpelweg te groot.”

Maar nadat de jongens het op zijn advies aan meerdere geldverstrekkers hadden voorgelegd, ging ING akkoord. Robbert, Max en Stijn hebben alle drie een stabiele baan bij de overheid. In tweeënhalve week bezichtigden ze vijf huizen en boden ze drie keer op een te koop staande woning. De derde keer werd het bod op een huis in de Utrechtse wijk Lunetten geaccepteerd.

Notaris

Daar gaat het drietal in elk geval drie jaar wonen. Dat is de termijn die Robbert, Stijn en Max met elkaar hebben afgesproken. Na die tijd kan iedereen zijn weg gaan, zonder scheve gezichten. “Dat gaan we ook vastleggen bij de notaris”, legt Robbert uit.

Die kan dan ook meteen aan de slag met het hopelijk onwaarschijnlijke scenario waarin een van de drie komt te overlijden. “Stel dat gebeurt, dan erft de familie. Wat als zij dan een derde van het huis willen verkopen, en de bewoners niet? Tuurlijk, het gebeurt waarschijnlijk niet, maar je moet het wel regelen.”

De notaris adviseert in dit geval een zogeheten onderhandse akte. Bij het eventuele overlijden van een van de drie hebben de nabestaanden dan een aanbiedingsplicht aan de overgebleven bewoners. “Dan kunnen de achterblijvende personen met de overlijdensrisicoverzekering die we op elkaar hebben afgesloten de familie uitkopen”, aldus Robbert.

Ook zijn vriendin staat er volledig achter. “Ze moest in het begin best even wennen aan het idee. Op termijn gaan we samenwonen, maar zij studeert nog dus daar moeten we even op wachten. Vandaar ook de termijn van drie jaar.”

 

  Bron: https://www.vastgoedactueel.nl/drie-vrienden-kopen-samen-een-huis/